Spányi Antal püspök megáldotta a Fejér vármegyei tűzoltókat és új gépjárművüket

Hazai – 2024. május 9., csütörtök | 10:29

Szent Flórián ünnepéhez kapcsolódóan május 7-én a tűzoltókért mutatott be szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és Dózsa István plébánossal együtt a Szent István király székesegyházban. A főpásztor a tűzoltók védőszentjének közbenjárását és Isten bőséges áldását kérte a szolgálatot teljesítők életére és munkájára.

A szentekben és közbenjárókban fontos felismernünk, miért tekinthetünk rájuk példaképként.

A tűzoltók számára Szent Flórián szolgálatuk lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületességet, az embertársak megsegítését

– szögezte le szentbeszéde elején a megyéspüspök.

Prédikációjában Spányi Antal püspök ismertette Szent Flórián életét, aki Cesiában (Noricum provincia, a mai Ausztria területén – a szerk.) született a 3. század második felében, és Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán. Rövidesen a Caecia erőd parancsnokának nevezték ki. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amelyet Flórián szinte kilátástalan helyzetből megfékezett; katonái – akiket szörnyű tűzhaláltól mentett meg – emberfeletti erejének tulajdonították. A keresztényüldözés idején fellázadt a kegyetlenkedések ellen; börtönben sínylődő negyven társa mellé állt, és kereszténynek vallva magát megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek. Kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára kővel a nyakában az Enns folyóba vetették.

Magyarországon a 17. században terjedt el Szent Flórián tisztelete; sok templomban máig megtalálható ábrázolása – tette hozzá a főpásztor.

Szent Flórián mindig kitartott hitében, becsülettel szolgálta a földi hatalmat, de még inkább Istenét. A felebarát szolgálatára bátran szentelte életét, így mutatva példát ma is az igazi emberségre – emelte ki Spányi Antal püspök. Hozzátette:

Bátran fordulhatunk hozzá bajban, nehéz feladatok elvégzésében, embert próbáló küldetésben.

„Az ő égi imái segítsenek bennünket, erősítsenek meg, hogy azt, amit vállaltunk, ami a hivatásunk, amit a tűzoltók feladatnak látnak és elfogadnak, azt tökéletesen tudják teljesíteni. Isten oltalmazza, védje életüket, segítse őket küldetésükben, munkájuk végzésében.

Adja az Úr, hogy imádságunk ebben legyen támasz tűzoltóinknak és családjaiknak, legyen erő a kitartásban szolgálatukhoz” – fohászkodott a főpásztor.

A hívek könyörgéseiben áldást kértek a tűzoltókra, akik életük kockáztatásával segítik a rászorulókat. Erőt, bátorságot, kitartást és védelmet kértek a veszélyek és megpróbáltatások idején, hogy épségben térhessenek haza mindennap otthonukba.

„Köszöntjük tűzoltóinkat, akik napról napra hivatásukhoz hűen végzik odaadó munkájukat embertársaikért, és példát mutatnak segítségnyújtásból.

Szent Flórián közbenjárása által kísérje munkájukat Isten áldása, hogy testi-lelki erőben kitartsanak feladataikban.

Adjon az Úr sikereket embert próbáló munkájukban, jó egészséget nekik és családtagjaiknak” – hangzott el az imában.

A szentmise záróáldása előtt a megyéspüspök külön megáldotta a tűzoltókat.

Elsőként Sallai László tűzoltó alezredesnek adott át ajándékot a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség számára, majd személyesen megáldott minden megjelent tűzoltót, és egy-egy emléklapot adott át nekik.

A szertartás végén a tűzoltók vezetésével ünnepélyesen kivonultak a székesegyház elé, ahol Sallai László tűzoltó alezredes kérésére, Cser-Palkovics András polgármester jelenlétében a főpásztor megáldotta a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság új tűzoltóautóját.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria