Szatmárnémeti ad otthont a romániai püspöki konferencia tavaszi ülésének

Külhoni – 2015. május 7., csütörtök | 19:00

A romániai püspöki konferencia tavaszi ülésén Szatmárnémetiben tartózkodó főpásztorok szentmisén vettek részt május 6-án este a Szamos-parti város székesegyházában – tájékoztat a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtószolgálata.

KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

Az áldozatbemutatás elején Schönberger Jenő püspök örömét fejezte ki, hogy Szatmárnémeti adhat otthont május 6. és 8. között a püspöki konferencia tavaszi ülésének, majd név szerint köszöntötte a jelen lévő római és görögkatolikus, Romániából és a világ más pontjairól érkezett püspököket. A szentmisén részt vett Ioan Robu bukaresti érsek, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és segédpüspöke, Cornel Damian; Petru Gerghel jászvásári püspök és segédpüspöke, Aurel Percă; Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, a romániai katolikus örmények apostoli kormányzója és segédpüspöke, Tamás József; Martin Roos temesvári püspök, valamint Böcskei László nagyváradi püspök.

A Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség vezetése alatt álló püspökségek főpásztorai is képviseltették magukat, így jelen volt Alexandru Mesian lugosi püspök, Virgil Bercea nagyváradi püspök, Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári püspök, Vasile Bizău máramarosi püspök, Mihai Frăţilă bukaresti püspök és Claudiu Lucian Pop balázsfalvi kuriális püspök. Külföldről Anton Coşa kisinyovi püspök, valamint Ioannis Spiteris, a görögországi Korfu püspöke volt jelen a találkozón.

A szentmise főcelebránsa Ioan Robu érsek volt, aki szentbeszéde elején, az olvasmány kapcsán a megpróbáltatásokról beszélt. Ahogy az őskeresztények előtt is kihívások álltak, úgy Romániában nem is annyira régen a kommunizmus gyötrelmeivel kellett szembenéznie az egyháznak: „De az ima segített mindig a Szentlélek fényében meglátni a helyes utat. Tudjuk, hogy a családban és a társadalomban folytatott párbeszéd a béke gyümölcsét hozza meg” – tette hozzá. A felolvasott evangéliumi részhez kapcsolódva elmondta, az a Krisztus-közösség lényegére mutat: „Ha nem Krisztusban élünk, nem lesz élet bennünk! A szőlőtő és a szőlővessző hasonlata mutatja, csak úgy tudunk megmaradni, ha a fővel, Krisztussal szoros egységben vagyunk. A hasonlat szépen szemlélteti, hogyan áramlik az élet a Megváltóból egyházába. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nélküle nem tehetünk semmit, nélküle nem hozhatunk gyümölcsöt.”

A szentmise végén Schönberger Jenő püspök külön köszöntötte és megajándékozta az idén püspökségük vagy papságuk jubileumát ünneplőket.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria