Székely János felszentelte a magyarlaki templomot

Hazai – 2020. december 3., csütörtök | 18:54

November 22-én, vasárnap Székely János megyéspüspök felszentelte a magyarlaki Szent Kereszt Felmagasztalása-templomot az 1960-as megáldás 60. évfordulóján.

Az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus király ünnepén gyűltek össze a magyarlaki és a környező falvakból érkezett hívek a Szent Kereszt Felmagasztalása-templom megáldása 60. évfordulójának alkalmából. Kettős ünnepet ült a hívőközösség, hiszen az 1960-ban történt események felidézése mellett egy még jelentősebb ceremóniára, a templom felszentelésére is sor került.

Székely János püspök örömmel fogadta el a Magyarlaki Római Katolikus Egyházközség meghívását, a felszentelt templomban az első szentmisét is ő mutatta be Takács Gyula plébános koncelebrálásával. A főpásztort Monek Gyula alpolgármester köszöntötte a település lakói nevében.

A templomszentelés során Székely János külön meghintette a Boldog Brenner János tiszteletére kialakított Mária-oltárt, melyre kihelyezték a Szombathelyi Egyházmegyétől nemrég kapott nagy kincset: a falu egykori káplánjának, vértanú papjának csontereklyéjét is.

A főcelebráns püspök szentbeszédében az elvallástalanodó világban reményre okot adó csodák felidézésével biztatta hallgatóságát. Méltán bizakodhatunk abban, hogy a kőből épített templom falai között és hétköznapi életünkben is megélt hitünket, reményünket nem tudjuk elveszíteni. E remény jegyében a jelenlegi nehéz körülmények között is törekedjünk a legfőbb parancs, a szeretet megélésére, Krisztus királyunk kegyelmi áldásait kérve e törekvéseinkre.

A homília után került sor az oltár és a templom falainak szentelt olajjal, krizmával történő megkenésére. Az utolsó krizmakeresztet a vértanú káplán, Boldog Brenner János koporsóereklyéje alá rajzolta fel a főpásztor.

A misézőoltár tömjénfüstölése után terítő került az oltárra, majd Takács Gyula plébános meggyújtotta az oltárgyertyákat is, minden készen állt az áldozati adományok előkészítésére, a szentmise folytatására, a legszentebb Eucharisztia bemutatására. Mindez immár a felszentelt templomban.

Brenner János Rábakethelyen, a határ menti Szentgotthárd második kerületében volt káplán. A plébániához négy filia tartozott: Magyarlak, Máriaújfalu, Zsida és Farkasfa.

A teljes beszámolót ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye/Magyarlak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria