Szent Demeter Kórusfesztivált rendeztek Budaörsön

Kultúra – 2015. október 28., szerda | 18:33

Október 17-én, Budaörsön rendezték meg a Szent Demeter Kórusfesztivált, melynek során a keleti kereszténység zenei kultúrájának műveit hallgathatták meg a résztvevők.

 

„Évek óta beszélgettünk Bubnó Tamással, hogy jó lenne, ha szerveződhetne egy találkozó, egy fesztivál, ahol nem a mai, akár a világ által is ismert egyházzenét mutatnánk be a közönségnek, hanem a sokkal ősibb hangzású, mélyebb lelkiségű zenét, a keleti rítusú egyház szertartásainak zenéjét” – mondta a fesztivál bevezetőjében Vatamány Sándor, a budaörsi Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség parókusa.

A fesztiválon fellépett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kántor és teológus hallgatóiból, valamint az Árpád-házi Szent Piroska Kántorképző tanfolyamának énekeseiből álló nyíregyházi Szent Atanáz kórus, a kecskeméti Sztudita Szent Teodor kórus, az ELTE Szent Demeter Kamarakórusa, valamint a házigazda Szent Demeter kórus.

A fellépések során többek között Dmitrij Bortnyánszkij, Rimszkij-Korszakov, Arhangelszkij, Szent Nektariosz, P. I. Csajkovszkij, M.P.Muszogszkij, Szergej Rahmanyinov és Boksay János művei hangzottak el.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír