Szent Kristóf az utazók, az úton lévők és a gépkocsivezetők védőszentje is

Gépkocsikat áldott meg Szulokban a plébános

Hazai – 2013. július 30., kedd | 14:46

Bognár Tamás szuloki római katolikus plébános július 28-án, a Szent Kristóf ünnepség alkalmából elmondta: a nagykanizsai Jézus Szíve plébániáról, ahol káplán volt, került Őrtilosba, majd innen Szulokba. Zala megyében nagy hagyománya van Szent Kristóf ünnepének és az ünnephez szorosan kapcsolódó gépkocsiszentelésnek. Mivel errefelé nem ismert ez a szép hagyomány, a plébános úgy gondolta, áthozza ide. Már az első alkalommal, 2012-ben is mintegy 70 gépjárművet hoztak megáldásra a tulajdonosok.

A tűzoltóknak, a mentőknek megvan a saját szentjük, de Bognár Tamás úgy gondolta, hogy azok az emberek, akik életek, vagyoni javak megőrzéséért, megmentéséért dolgoznak, közúti és elemi veszélyek között, megérdemlik, ha Szent Kristóf áldásából is részesülnek. Ezért megkereste a tűzoltóságot és a mentőszolgálatot is, akik elfogadták meghívását.

Az áldásra vasárnap a 11 órakor kezdődő misét követően került sor, a templom előtti téren. A szentmisén a plébános szentbeszédében az ima lényegét, jelentőségét emelte ki a keresztény ember életében. Mint mondta: az ima Jézus Krisztus és az ember kapcsolatának lényeges összetevője. Nem az az ima, amikor valaki, akár naponta többször is felolvassa az imát az imakönyvből, hanem amikor a saját, őszinte vallomását, kérését, saját szavaival viszi az Úr elé.

A misét követően a templom előtt ismertették Szent Kristóf legendáját. Ő a 14 segítő szent egyike, aki nagy erővel rendelkezett. Egy folyó mentén telepedett le, felverte sátrát, és a folyón átkelni félő emberek átkelését segített. Mint Bognár Tamás plébános elmondta: Szent Kristóf nem fog megvédeni bennünket a közúti igazoltatástól, a gyors, vagy ittas vezetés következményeitől, de áldása segítheti az utazókat, az úton lévőket útjuk során.

Fohászában így szólt a lelkipásztor: „Add, hogy mindig körültekintő figyelemmel, kiegyensúlyozott lélekkel vezessek, és minden balesetet elkerüljek! Adj szívembe még felelősségérzetet felebarátaim élete és testi épsége iránt. Kerüljek minden féktelenséget és meggondolatlanságot! Tartsd távol tőlem a hirtelen adódó, veszélyes helyzeteket és add, hogy a kritikus pillanatban is megőrizzem a nyugalmamat.”

A plébános egyenként megáldotta a rendben felsorakozott gépjárműveket, így egy barcsi tűzoltó- és egy mentőautót, valamint kerékpárokat. A ministránsok minden résztvevőnek átadtak egy Szent Kristóf emléklapot. Végül minden utazónak, gépjármű-vezetőnek és kerékpáron érkezőnek biztonságos hazautazást kívánt Bognár Tamás plébános.

barcsihirado.hu/Magyar Kurír