Szent László-freskókból nyílt kiállítás Nagyváradon

Külhoni – 2017. június 21., szerda | 18:02

Szent László-freskók a Kárpát-medencében címmel Móser Zoltán fotóművész felvételeiből nyílt kiállítás június 19-én a nagyváradi vártemplomban, a június 19. és 25. között zajló Szent László Napok keretében.

Móser Zoltán fotóművész kiállítása tizenhárom tablóból áll, melyek – a bevezető és a leíró tablón kívül – egy-egy freskórészletet tartalmaznak a Kárpát-medence különböző templomaiból: a romániai gelencei Szent Imre római katolikus templomból, a homoródkarácsonyfalvi unitárius templomból, a székelyderzsi unitárius erődtemplomból, a szlovákiai karaszkói és a rimabánya evangélikus templomokból, a vitfalvi Szent Fülöp és Jakab-, a zsigrai Szentlélek-, a szepesmindszenti Mindenszentek-, a kakaslomnici Alexandriai Szent Katalin-, a tereskei Nagyboldogasszony- és a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony római katolikus templomból.

Zatykó Gyula, a nagyváradi kulturális fesztivál főszervezője köszöntötte a kiállításmegnyitón megjelenteket. Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke elmondta, hogy a lefényképezett freskók a Szent Lászlóról szóló egyik legismertebb legenda, a kunok ellen vívott kerlési csata kulcsjelenetét, a leányrabló kun legyőzését örökítik meg. A középkori freskómaradványok mondanivalója nagyon hasonló: a világosság és a sötétség, a jó és a rossz, a keresztény és a pogány küzdelmét ábrázolják – emelte ki Gaal Gergely.

Fodor József, a nagyváradi római katolikus egyházmegye vikáriusa Szent László Váradhoz fűződő kapcsolatáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a városalapító lovagkirály iránti tisztelet mindig megmaradt; még ha a kommunizmus legsötétebb éveiben a nevét sem volt szabad kimondani, a nép lelkében ma is elevenen él. „Szent László külön vigyáz ránk, az általa alapított egyházmegyére, s ha a környéken ítéletidő dúl is, Várad környéke nagyrészt megússza” – vallja sok váradihoz hasonlóan Fodor József is. Példaként említette a Szent László-év keretében szervezett, május 14-ei zarándoklatot, amelyet megelőző napon hatalmas esőzések voltak, de mire a hívek kezdtek összegyűlni, már gyönyörű idő kerekedett. „Kell hinni abban, hogy ez Szent László csodája” – mondta a vikárius. „Szent László tartson meg bennünket itt igaz magyarnak, igaz kereszténynek” – zárta gondolatait.

A kiállítást péntektől vasárnapig 11 és 18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a nagyváradi vártemplomban.

Forrás: romkat.ro; varad.org

Fotó: Mohácsi László Árpád/romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria