Szent Márton Találkozó Szombathelyen – Júliusban rendezik meg a jubileumi év fő eseményét

Hazai – 2016. április 21., csütörtök | 17:01

A Szent Márton-év legkiemelkedőbb szombathelyi egyházmegyei és városi rendezvénye a Szent Márton Találkozó lesz július 9-én és 10-én. A program részleteit sajtótájékoztatón ismertették április 21-én a vasi megyeszékhelyen.

A katolikus egyház, a magyar állam, a Szombathelyi Egyházmegye, a Pannonhalmi Főapátság és Szombathely Megyei Jogú Város 2016-ban ünnepli Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Ő volt az egyház első szentje, aki nem vértanúságával, hanem életpéldájával érdemelte ki, hogy a szentek között tiszteljük. Feltehetően Savariában, a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot 316-ban.

A jeles évfordulóról a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely városa is igyekszik méltó módon megemlékezni. A közös cél, hogy Szent Márton életpéldáját minél többen megismerjék és kövessék, észrevegyék azokat a rászoruló és elesett társaikat, akikben Krisztus néz rájuk – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A jubileumi esztendőben számos program hívja fel a figyelmet és hirdeti minél szélesebb társadalmi körben Szent Márton életpéldáját, keresztény hitét. A Szent Márton-év kiemelkedő egyházmegyei és városi eseménye, a július 9–10-ei hétvégén Szombathelyen megrendezendő ünnepség, a Szent Márton Találkozó. A programok helyszíne az Emlékmű-domb lesz, mondta el Veres András megyéspüspök.

Hozzátette: július 9-én, szombaton kerül sor a Nemzetközi Katolikus Találkozóra és a Kárpát-medencei Szent Márton-plébániák találkozójára. Az ünnepi programsorozat 10.30-kor szentmisével veszi kezdetét, amelyen részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és határokon túlról is várják a hívek és papok részvételét.

E nap délutánján Böjte Csaba és Zacher Gábor tartanak előadást, St. Martin pedig különleges vizuális élményt nyújtó bemutatóval érkezik Szombathelyre. A napot a Nyugat-magyarországi Egyetem – Savaria Egyetemi Központ (NYME SEK) Szökős Néptáncegyüttesének fellépése és az általuk vezetett táncház zárja.

Másnap, július 10-én keresztény zenekarok koncertjei mellett Eperjes Károly és a Cenacolo közösség tagjai tesznek tanúságot keresztény hitükről. A napot a népszerű előadóművész, Ákos koncertje zárja, amely 19 órakor kezdődik – tájékoztatott Veres András.

A megyéspüspök kiemelte: nem csak híveknek szólnak a programok. Az egyházmegye szeretné megszólítani a keresőket és azokat is, akik érdeklődnek a keresztény értékrend iránt.

Mindkét napon az esti dicséret imádságába is bekapcsolódhatnak a résztvevők. A gyermekeknek érdekes és egyben szórakoztató programokat kínálnak a szervezők a júliusi hétvégére. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester az összefogást hangsúlyozta. Mint mondta: csak így közvetíthető hatékonyan Szent Márton üzenete, értékrendje, illetve érhető el, hogy Szombathelyről mindenkinek Szent Márton, Szent Mártonról pedig Szombathely jusson eszébe.

Ákos felelevenítette: Szombathelyen töltötte katonai szolgálatát, így nem ismeretlen a város számára. Igaz, a laktanyán kívül csak az emlékművet és környékét ismeri, éppen azt a helyszínt, ahol a Még egyszer című koncertet tartja. A koncertre a belépés díjtalan. A Kossuth-díjas énekes-előadóművész hozzátette: megtiszteltetés számára a felkérés és az, hogy felléphet a programsorozat keretében.

A Szent Márton Találkozó részletes programját hamarosan közzéteszik az egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria