Szent Miklós ereklyéje először érkezett Oroszországba

Kitekintő – 2017. május 23., kedd | 16:45

Először látható Oroszországban Szent Miklós csontereklyéje; az orosz ortodox egyház egyik legfontosabb szentjének relikviája a Kirill pátriárka és Ferenc pápa közti megbeszéléseknek köszönhetően érkezett Moszkvába Olaszországból, Bari városából.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ortodox hívek tömegei állnak sorba, hogy tiszteletüket tehessék a pravoszláv egyház egyik legnagyobb tiszteletben álló szentje, Szent Miklós, orosz nevén Nyikolaj Csudotvorec, azaz Csodatevő Miklós ereklyéje előtt.

A relikviát már Moszkva Vnukovói Nemzetközi Repülőterén zarándokok fogadták, meghajlással és csókkal fejezve ki tiszteletüket a szent püspök előtt. Innen a csontereklyét a Megváltó Krisztus-székesegyházba vitték, mely az 1931-ben az ateista szovjet hatóságok által felrobbantott régi katedrális mása. Az eredeti templom negyven éven át épült a 19. században; a Szovjetunió felbomlása után, 1995 és 2000 között rekonstruálták.

Szent Miklós ereklyéit a dél-olaszországi Bariban őrzik, a Szent Miklós-bazilika kriptájában, innen szállították most a 3000 kilométerre fekvő orosz fővárosba, 930 év után először mozdítva el nyughelyéről a szent földi maradványainak egy részét: egy bordájából egy darabkát.

Moszkva templomaiban harangzúgás jelezte május 21-én, vasárnap, hogy Szent Miklós ereklyéje megérkezett a városba. Mindezt az az egyezmény tette lehetővé, melyet tavaly kötött Ferenc pápa és Kirill pátriárka, amikor Kubában az egyháztörténetben első alkalommal találkozott egymással a két egyház vezetője.

Kirill pátriárka a szent ereklyéjének fogadásakor elmondta: Szent Miklós tisztelete egyesíti a keleti ortodox egyházat és a római katolikus keresztényeket.

A negyedik században élt Szent Miklós a mai Törökország területén található Müra püspöke volt. 1087-ben olasz kereskedők vitték testét a kis-ázsiai városból Olaszországba.

A relikvia június közepéig lesz kihelyezve tiszteletadásra a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, innen Szentpétervárra szállítják, majd július 12-én tér vissza Bariba.

Forrás: Vatikáni Rádió angol nyelvű adásának szerkesztősége

Fotó: News.va; Pravmir.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria