Szent Tarzíciusz-érmet adnak a ministránsoknak az Egri Főegyházmegyében

Hazai – 2020. október 12., hétfő | 15:58

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve tavaly az Egri Főegyházmegye elhatározta, hogy a ministránsszolgálatban leghűségesebb fiatalokat nyakba akasztható Tarzíciusz-éremmel ajándékozza meg. Idén eljuttatják a plébániákra az érmeket, amelyeket az plébánosok a templomaikban szolgálatot teljesítő ministránsaik részére szentmise keretében ünnepélyesen átadhatnak.

Az Egri Főegyházmegyében 2008 óta az egri bazilikában évről évre megrendezték az egyházmegyei ministránstalálkozót. Az egyházmegye számos plébániájáról szép számmal (600-800 fő) érkeztek Egerbe ministránsfiúk és -lányok papjaik, hitoktatóik kíséretében, hogy egész napos gazdag program keretében megéljék egymással és az egyházmegye főpásztorával a találkozás, az összetartozás örömét. 2019. október 5-én, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” (Mk 16,15) mottóval rendezték meg a találkozót.

Ki volt Szent Taríciusz? Azon kevés gyermek egyike, akit szentként tisztelnek. A 3. században élt, amikor a keresztényeket tűzzel-vassal üldözték, hűségesen teljesítette keresztény kötelességeit, nagy szeretet élt benne az Eucharisztia iránt. A fiatal Tarzíciuszt pogányok ölték meg, amikor Rómában a beteg és fogoly keresztényekhez vitte az Oltáriszentséget, és azt nem adta át azoknak, akik meg akarták gyalázni. Minden bizonnyal halálra kövezték. Ő a ministránsok védőszentje. A harmadik században élt fiatal vértanú szent élete, hite a mai gyermekek számára is példa.

A Tarziciusz-érem 42×42×3 milliméter méretű, fém (zamak), fényes, lakkozott bronz színben festés nélkül kétoldali grafikával készült. Előlapján a „Szent Tarzíciusz ministránsok védőszentje” feliratot és a szent alakját láthatjuk dombormű formájában, melynek mintája a 2010-ben Rómában felállított szobra volt. Bernhard Lang bázeli művész mozgalmas Tarzíciusz-szobra mai ministránsoktól ellesett gesztusokkal a gyermeki nyitottságot és a ministránsok védőszentjének felebaráti szeretetét állítja előtérbe. Az érem hátlapján a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója kétdimenziós ábrázolásban látható, amely emlékeztet bennünket az előttünk álló, a világjárvány miatt jövő évre halasztott eseményre. Ennek az oldalnak a kialakítását a „Minden forrásom belőled fakad” zsoltáridézet ihlette. 

Az elkövetkező hetekben felmérik az egyházmegye ministránsainak létszámát, ezért levélben keresik meg a plébánosokat. Ezután eljuttatják a plébániákra az érmeket, amelyeket az atyák a templomaikban szolgálatot teljesítő ministránsaik részére szentmise keretében ünnepélyesen átadhatnak. A szervezők bíznak abban, hogy

Szent Taríciusz életének példájára a ministránsok egyre buzgóbban szolgálnak az oltár körül, és a ministránsok védőszentjének kötelességet teljesítő, szeretettel szolgáló lelkülete kíséri őket egész életükben, hogy az Oltáriszentségben köztünk maradt Jézus Krisztus bátor tanúságtevői legyenek a világ előtt.


Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria