Szeretet és megtérés – Szent Péter és Pál ünnepe Pécsett

Hazai – 2015. június 30., kedd | 17:52

A Pécsi Egyházmegye fővédőszentje, Szent Péter ünnepén Udvardy György megyéspüspök mutatta be a szentmisét a Pécsi Székesegyházban. A szertartás után egyházmegyei kitüntetéseket adtak át – adja hírül az egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Megköszönjük az Úristennek, hogy ehhez a Szentegyházhoz tartozunk. Megköszönjük, hogy a székesegyház az egyházat jelenti számunkra. Ez az egység, a központ, az otthon, a teljesség, a biztonság, maga az élet. A központ számunkra Krisztus. Otthon érezzük magunkat a székesegyházban, mert a miénk. Mert beleoltódtunk a szentségek révén. Semmi sem hiányzik az életünkből. Minden, ami élet, teljesség, jövő, ami után vágyakozik a szívünk, Isten szentegyházában a valóság. Isten lakik nálunk, és mi az Istennél lakunk. Ez egy szeretetkapcsolat” – ezekkel a gondolatokkal kezdte homíliáját Udvardy György megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye védőszentjeinek ünnepén.


Szent Pétert kérdezte Jézus: „Mit mondanak rólam az emberek, és ti mit mondotok?” „Te vagy a Krisztus, és szeretlek. Te vagy Krisztus, Isten fia” – válaszolta Péter. „Legeltesd juhaimat! Úgy cselekedj, mint én!” Szent Pál pedig azt mondta Jézusnak: „Üldöztelek, uram!”


„A szeretetben megtért ember lesz Pál apostollá, igehirdetővé, vértanúvá. A megtérés eredményezi számunkra, hogy az evangéliumot tudjuk hirdetni. Szeretet és megtérés – ez a két kulcsfogalma a mai ünnepnek” – fogalmazott a főpásztor.


Udvardy György plébánosuk felterjesztése nyomán megköszönte mindazok munkáját, akik kiemelkedő szerepet töltöttek be egyházközségük életében, áldozatos munkájukkal szolgálva testvéreik javát. Idén tíz személyt jutalmaztak.

Díjazottak 2015-ben:
Huszárné Mánfai Mária, Gáspár Boldizsár, Kávé József, Koppán Endre Ferenc, Kovács Andrásné, Panka Józsefné, Papp József, Streer Tamás, Sudár Sarolta, Varga Antalné.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria