Szimfonikus alkotás az emberi kiszolgáltatottságról és a béke himnusza

Spanyol zeneművet mutat be az Opera

Kultúra – 2013. június 26., szerda | 10:53

Az ártatlanok szenvedése címmel dolgozta fel Kiko Argüello spanyol szerző és festőművész az emberi szenvedés, kiszolgáltatottság drámáját.  A szimfonikus alkotást 110 hangszeres zenész és 90 énekes adja elő csütörtökön este a Magyar Állami Operaházban. A koncert  a magyar katolikus és zsidó közösségek támogatásával valósul meg.

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Radnóti Zoltán rabbi kedden délután közös sajtótájékoztatón ismertette a hangverseny budapesti létrejöttét.

A művet a Neokatekumenális út tagjaiból álló 110 tagú zenekar és 90 fős kórus adja elő Pau Jorquera vezényletével. A szimfóniát 2012–13-ban bemutatták Izraelben a Domus Galilaeaeban, Betlehemben és Jeruzsálemben, Madridban, Bostonban, New Yorkban és Chicagóban.

„Kiko Argüello a fiatalabb spanyol zeneművészek közé tartozik, nem sorolható a holokauszt nemzedékek közvetlen érintettjei közé" - mondta Zoltai Gusztáv. Lelkét a nyomor, az emberi kiszolgáltatottság, az értelmetlen gonoszság fogta meg. Ezt fogalmazta meg szimfonikus alkotásában, mely ezzel a 21. század jelképes muzsikájává vált. Egyszerre beszél a szenvedés drámájáról és hirdeti a téren, időn, vallásokon, felekezeteken felülemelkedő szeretet himnuszát – fogalmazott Zoltai Gusztáv.

Erdő Péter bíboros rámutatott: Kiko Argüello műve több, mint a múlt egyszerű, érző szívű feldolgozása. A barátság üzenetét hordozva a jövőbe mutat, és biztos alapokat ad a közös építkezéshez. A művészet hatékony nyelv, hogy kimutassuk rokonszenvünket, barátságunkat, hiszen szükségünk van egymásra a mai embert érintő mélyre ható változások világában, szembesülve kihívásaival.

Hétfőn Ferenc pápa a Vatikánban a Vallásközi Konzultációs Zsidó Bizottságot fogadva azt hangoztatta, hogy keresztény nem lehet antiszemita - idézte fel Erdő Péter és elomondta, a Katolikus Egyház fejének munkásságában ennek a kijelentésnek fedezete van, hiszen Buenos Aires érsekeként jó kapcsolatot ápolt az argentin főváros zsidó közösségének vezetőivel.

A sajtótájékoztatón Radnóti Zoltán rabbi beszámolt a Birkenauban, 12 ezer ember előtt bemutatott előadásról. a szervezésben aktív szerepet vállaló rabbi hangúlyozta az egyházak és kultúrák együttműködésének szükségességét. Az ártatlanok szenvedése szimfónia minden városban egyszer hangzik el, Auschwitz és Lublin után június 27-én Budapesten.

Az esemény a magyar katolikus és zsidó közösségek támogatásával valósul meg.

A csütörtöki díszelőadáson beszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Köszöntőt mond Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Magyar Kurír

Erdő Péter bíboros az előadáson elhangzott szavai itt olvashatók.