Színház a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállóján

Hazai – 2016. október 10., hétfő | 14:28

Színházzá alakul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti Feszty Árpád úti Gondviselés Háza Hajléktalanok Átmeneti Szállása. A 2016/17-es évadban az intézmény és a Medve Színpad közti együttműködés még szorosabbá válik, a társulat teljes repertoárt állított össze a helyszínre.


Halmy György és társulata 2014 óta rendszeres látogatója a Feszty Árpád úti intézménynek, ahol kifejezetten a hajléktalan embereknek szóló előadásokat, és repertoáron lévő műveket is előadtak. A 2016/17-es színházi évadban a Gondviselés Háza és a Medve Színpad közti együttműködés még szorosabbá válik, hiszen a társulat mintegy állandó játszóhelyeként tekint az intézményre, ahol teljes repertoárral vannak jelen.

„Az együttműködésünk lényege nemcsak az egyszeri színházi élmény – mondta a társulat vezetője  –, a művészekkel az előadás előtt meglátogatjuk a lakókat, beszélgetünk, muzsikálunk nekik, az előadások után is ott maradunk beszélgetni. Ebben segítenek az intézet munkatársai, hogy a beszélgetés ne csak közönségtalálkozó legyen, hanem egyfajta csoportfoglalkozás, amelyen a résztvevőkkel közösen értelmezzük az elhangzottakat azon munkálkodva, hogy a színházi élmény, a versek, a zene mind részévé váljon a lakók életének, képessé váljanak megélni és befogadni a pillanatot.”

Lenni, lenni, lenni címmel mutatják be Halmy György művét, a főszerepben Bánfi Kata és Egyed Brigitta látható majd, kísérőjük Sárközi Dávid hegedűművész. Márai Sándor Füveskönyve alapján kerül színre novemberben A köznapiról és a látomásról című színházi est Benkő Nóra, a Magyar Színház színművésze, a Pesti Magyar Színiakadémia igazgatója főszereplésével, az előadás során hegedűn közreműködik Baranyi Zoltán.


Ady Endre és Radnóti Miklós művei nyomán mutatják be a Válaszúton című előadást, Bánfi Kata színésznő és Berényi Dávid, a Madách Színház színművésze közreműködésével.

A két művész azt nyilatkozta: kevés helyre mennek a társulattal, az egyik ilyen a szeretetszolgálat intézménye. Elmondták: „Szívesen vállalunk ilyen fellépéseket, mert tudjuk, hogy ezek az emberek nélkülünk nem juthatnának el színházba. Adni érkezünk, és mi legalább annyit kapunk.” Az előadást Szakál László zongorán, Jáger Dávid gitáron és indiai hangszereken kíséri majd.

Forrás, fotó, videó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria