A szír ortodox pátriárkát fogadta Erdő Péter bíboros – FRISSÍTVE

Hazai – 2017. február 21., kedd | 13:42

II. Ignác Efrémet, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkáját fogadta február 21-én a budavári prímási palotában Erdő Péter bíboros, prímás.


A pátriárkát elkísérte a látogatásra Nicodemus Daoud Matti Sharaf, Moszul érseke, a szír ortodox egyház metropolitája, valamint Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár is, akinek meghívására a főpásztor hazánkba érkezett.

A szír ortodox pátriárka február 22-én, szerdán 17 órai kezdettel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál Pápa dísztermében (Budapest VIII. kerület, Szentkirályi utca 28., II. emelet) a keleti keresztények helyzetéről tart beszámolót – angol nyelven, a tolmácsolás biztosított. Az előadásról hírportálunkon másnap tudósítást olvashatnak.

* * *

Erdő Péter bíborost, prímást Vértesaljai László SJ kérdezte a találkozóról a Vatikáni Rádióban.

– Bíboros úr, mik voltak a találkozás legfőbb témái és mozzanatai?

– Ma reggel látogatást tett nálunk II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka, akinek kíséretében volt a moszuli szír ortodox metropolita, valamint még egy klerikus, aki a humanitárius kérdésekben szemmel láthatólag rendkívül járatos volt. Részt vett a megbeszélésen Török Tamás helyettes államtitkár úr is, aki a magyar kormány helyettes államtitkárságát vezeti az üldözött keresztények megsegítésére.

A megbeszélésünk rendkívül érdekes volt, mert a pátriárka beszámolt a szíriai keresztények helyzetéről. Elmondta azt, hogy lassanként Damaszkuszban és környékén újraindul az élet és a fő gondnak a munkahelyteremtést nevezte, hiszen az ottani keresztény hívek szeretnének megmaradni a hazájukban, vagy legalábbis az ősi földjük közelében, de ehhez arra van szükségük, hogy munka- és életlehetőséget kapjanak. Ezért aztán ilyen tevékenységek kialakítása és ezek odatelepítése rendkívül fontos segítség számukra.

Beszélgettünk arról is, hogy híveinek más országokban milyen segítség adható, illetve hol szükséges nekik leginkább a támogatás. Szóltak arról, hogy Irakban a kurd területen, vagyis Észak-Irakban is sok keresztény menekült hívő él, nekik is szükségük van a támogatásra. Beszéltünk arról is, hogy jelenleg Magyarországon is vannak olyan szír ortodox menekültek, akikkel a pátriárka úr éppen a mai napon találkozót is tartott. Azt hiszem, hogy ez így együtt jelöli ki a feladatokat, amelyek mindenképpen az imádságközösségek és a segítő testvéri szeretet körébe tartoznak. Ez az a közös munka, amire most a konkrét megoldásokat és projekteket keressük.

– Milyen reménység tölti el a szír pátriárkát a közeli jövő tekintetében?

– Az első és legfontosabb reménysége az, hogy véget ér a háború. Nyilván az első a béke, mert ez teremti meg az élet feltételeit. Ebben a kérdésben van leginkább a reménysége és vágya mindenkinek, aki azon a vidéken él és ebben a keresztények és a nem keresztények is, az egyszerű emberek mind messzemenően egyetértenek.

Forrás: MTI, PPKE, Vatikáni Rádió

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria