Szaléziak Szíriából: „Imádkozzatok értünk!”

Megszentelt élet – 2016. április 30., szombat | 17:19

Mint egy inga, amely az erőszak és a pusztulás között leng – ilyen a helyzet Aleppóban, abban a városban, amely a háború jelképe lett Szíriában.

Vannak olyan időszakok, amikor törékeny fegyverszünet áll be – ami talán csak a károk és az áldozatok számbavételére, és az új túlélési stratégiák kidolgozására jó –, majd ismét felváltja a kegyetlen erőszak egy újabb hulláma.

„Az elmúlt 72 órában volt egy a szokottnál erősebb támadás... Eddig mintegy 1300 támadás zajlott a város minden részében – lövedékek, bombák és rakéták... Majd ismét bombák, újra és újra, rosszabb, mint korábban. Sok a halott és a sebesült” – mondta Georges Fattal, az aleppói szalézi közösség elöljárója.

A szíriai kormány ideiglenes becslései szerint több mint 30 civil vesztette életét április 27-én egy kórházra mért légitámadásban. A kórházat az Orvosok Határok Nélkül és a Nemzetközi Vöröskereszt működtetett Aleppóban. Az egyik áldozat Mohammed Wasim Moaz, az utolsó gyermekorvos, aki Aleppóban, a lázadók által ellenőrzött kerületben dolgozott. Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője már tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot „a humanitárius helyzet további komoly romlásáról Szíriában” és az aleppói helyzetet katasztrofálisnak írta le.

A kórházat ért támadás áldozatai mellett a városban sokan mások is megsebesültek és meghaltak a lázadók és a kormány között fellángoló újabb harcok során.

A szalézi oratóriumot kénytelenek voltak bezárni. A keleti egyházakban éppen nagyhét van, az az időszak, amikor a korábbi években is megerősödött a bombázás. Az emberek kimerültek, és szinte remény nélkül maradtak, várva talán a pápa egy újabb felhívását, amely változást hozhat.

„Az emberek remélik, hogy a Szentatya beszédet intéz majd a nemzetközi közösséghez. Reményt kell adnunk!” – tette hozzá Georges Fattal.

Aleppó fiataljainak kérésére, mint február végén, Fattal atya most is hív minden plébániát és közösséget a Szalézi Családban, hogy végezzenek hetente egy óra szentségimádást – esetleg hétfőn délután, lelki közösségben az aleppói közösséggel –, és könyörögjenek a békéért Szíria népe számára. A felhívást a rendfőnök, Ángel Fernández Artime is jóváhagyta rendtársaihoz intézett videoüzenetében.

Fattal atya most megújítja felhívását: „Köszönjük, hogy megemlékeztek rólunk, aleppói szaléziakról és minden itteni fiatalunkról. Kérjük, hogy imádkozzatok értünk.”

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria