Szombaton búcsúztatják Roska Tamás akadémikust

Hazai – 2014. július 10., csütörtök | 11:45

Július 12-én délután a Fiumei úti Sírkertben helyezik örök nyugalomra a június 17-én elhunyt akadémikust, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárát. Roska Tamásért szombat délelőtt szentmisét mutatnak be a Szent István-bazilikában – tájékoztat az MTI.

„Fiatalok generációit indította el a világszínvonalú kutatói pályán, miközben a minőségi felsőoktatás területén is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Tagtársunk tudása és szerénysége mellett, a tudós társadalom elkötelezett értékteremtőjeként, a tudományt választó fiatalok mentoraként nagy űrt hagy maga után. A Mádl Kör tagjai szomorú szívvel köszönnek el társuktól, barátjuktól, Roska Tamástól azzal, hogy példaértékű munkásságával, hitével kiemelkedően szolgálta nemzete felemelkedését és jövőjét” – szerepel a Batthyány Lajos Alapítvány közleményében.

Roska Tamás villamosmérnök, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bolyai- és Széchenyi-díjas egyetemi tanára, az egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a hazai bionikai képzés megteremtője, a Magyar Tudomány Akadémia (MTA) rendes tagja, a Nagy Szent Gergely-rend birtokosa, a Leuveni és a Pannon Egyetem díszdoktora, az Academia Europaea tagja életének 74. évében, súlyos betegség után hunyt el. Halálát Lovász László, az MTA elnöke az Akadémia és a magyar tudomány pótolhatatlan veszteségének nevezte.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria