Szüksége van a földnek az áldásra – Szent György-nap a Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2020. április 27., hétfő | 17:45

Szüksége van a földnek az áldásra és szüksége van a mezőgazdaságból élőknek a lelki megerősítésre. Ezért április 23-án, Szent György napján a görögkatolikus papok hagyományosan a négy égtáj felé fordulva áldást kérnek a termést hozó földekre, növényekre – és néhány helyen a munkagépekre is.

A Szent György napján szokásos, templomban elvégzett búzaszentelés mellett a szabadban is elhangzottak a könyörgések: „Mindenható Isten, irgalmasságodhoz esedezünk: áraszd el áldásoddal e búza, rozs s a többi vetéseket és a földnek minden hasznos növényzetét, melyeket ez ideig enyhe levegővel, jótékony esővel és frissítő harmatoddal táplálni méltóztattál, hogy ajándékaidért rebegjenek hálát neked összes népeid. Elégítsd meg kalászaid terményével az éhezőket és az ínségben levőket, hogy ekképp mindnyájan, a szűkölködő és gazdag, a gyengélkedő és egészséges, egy szívvel imádjuk és dicsőítsük a te nevedet, Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és örökkön-örökké.”

Szent György-napi szentelés történt többek között Csegöldön, Kisvárdán, Máriapócson, Bátorligeten, Kántorjánosiban, Penészleken, Nyírkátán, Szabolcsveresmarton, Nyírcsászáriban – a szertartásokon készült fotókból láthatnak válogatást.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria