Tanévzáró ünnepség az Egri Főegyházmegyében - VIDEÓVAL

Hazai – 2014. június 6., péntek | 11:42

Tanévzárót tartottak az egri bazilikában június 5-én az egyházmegye területén működő egyházi iskolák számára. Ötven intézmény 18 ezer diákjának képviseletében 1600 diák, tanár és lelkipásztor ünnepelte Ternyák Csaba érsekkel a tanítási év végét.

Az Egri Egyházmegye fenntartásában vagy területén működő, de más, egyházi fenntartásban lévő oktatási intézmények képviseletében 1600 diák, tanár és lelkipásztor gyűlt össze az egri bazilikában tartott tanévzáróra. A közös ünnep szentmisével kezdődött, amelynek kezdetén Juhász Ferenc atya, EKIF-elnök köszöntötte a megjelenteket.
Ternyák érsek szentbeszédében kiemelte: mindannyiunkat ugyanaz a cél hajt, szeretnénk egy jobb jövőt építeni, ahol Istennek van helye az életünkben. Amennyiben az ember csak önmagát tekinti mércének, akkor egyre lejjebb süllyed, ha viszont Isten jelen van az életünkben, akkor tudjuk, hova szeretnénk emelkedni. Kegyelmével a jó felé indít.

Itt vannak azok a fiatalok, akik a tanév során a legjobban teljesítettek – fordult a kitüntetésre várók felé a főpásztor, majd életünk nemes versenyéről beszélt és a keresztség ünnepét felidézve a családok szerepére figyelmeztetett a keresztény nevelésben. Hozzátette: az Egyház is a keresztény nevelés fontosságát szem előtt tartva vállalja oktatási intézmények fenntartását.

Jézus sokat imádkozott, de tanítványait is megtanította imádkozni. Iskoláink feladata ugyanez: megtanítani az imádságot, segíten az Istennel való kapcsolat megélését. Az imádság segít az embertársainkkal való jó, baráti, kiegyensúlyozott kapcsolat kiépítésében is. Mai ünnepünkön gyakran elhangzik: Gratulálok! – Köszönöm! Nemcsak hétköznapi értelemben használhatjuk ezeket, a különféle imák is párhuzamot mutatnak ezekkel a kifejezésekkel. A kérő imádság után ne felejtsük el a hálaadás kifejezését: Köszönöm! Az engesztelő imádságban bocsánatot kérünk, az Istent dicsőítő imáinkban pedig a gratulációt fejezzük ki. Kérem, köszönöm, bocsánat, gratulálok! – kerüljenek be ezek a szavak szótárainkba, kérte beszéde végén az egri főpásztor.

A szentmisét követően Kakuk Ferenc, az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola lelkésze tartott rövid előadást, amelyben a pedagógusok szerepéről beszélt az Egyház missziós tevékenységének tükrében. Ennek legfontosabb összetevője, hogy a pedagógus lelkesedéssel és hivatástudattal álljon hozzá nevelői szerepéhez.

Hitelesnek kell lenni ahhoz, hogy az evangélium örömteli hirdetői tudjunk lenni, a nevelőknek hiteles példát kell adni – fogalmazott Kakuk Ferenc. –Ezt úgy tudjuk megtenni, ha hagyjuk, hogy Jézus cselekedjen bennünk.

A Szent Imre-iskola lelkésze ezután Ferenc pápa szavait idézte, aki Jézus Krisztus megismerésének három ajtajáról beszélt: imádkozni, ünnepelni és követni Jézust. A kereszténység első századaiban is beszéltek a hármas tanúságtételről: életünk, igehirdetésünk és a közösség tanúságtételéről.

A szentmisét követően a kitüntetésre javasolt diákok Ternyák Csaba érsektől vehették át az okleveleket és az ajándékokat.


Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria