Tegyünk félre minden széthúzást - mondta Cserháti püspök a hamiltoni Szent István plébánián

Külhoni – 2012. május 22., kedd | 10:11

Montrealból az ontariói Torontóba, az öt és fél milliós tartományi fővárosba érkezett május 16-án este Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásáért felelős esztergom-budapesti segédpüspök. Az Ottawában tanuló és a helyi magyarok lelki szolgálatát végző, szombathelyi egyházmegyés Kürnyek Róbert atya kísérte.

Másnap a Toronto melletti Pickeringben, a jezsuiták Manresa lelkigyakorlatos háza melletti otthonban fölkereste püspökelődjét, a nyugdíjas és betegségéből lábadozó Miklósházy Attilát. A baráti beszélgetésben áttekintették a külföldi magyarok lelki ellátásának kérdéseit Ausztráliában, Kanadában és Európában. Mint ismert, a külföldi magyarok püspökének „egyházmegyéje” kiterjed mind az öt kontinensre.

Május 17-én délután Cserháti püspök ellátogatott a Torontótól mintegy 80 kilométerre fekvő Hamiltonba. Először a Szent Erzsébet Öregek Otthonában találkozott az otthon vezetőjével, Mária testvérrel, aki a Jézus Szíve Társaság tagja, valamint az otthonban élő három magyar jezsuitával. A családias együttlét sok erőt adott a jelenlévőknek.

Az otthonból a püspök útja a hamiltoni magyar Szent István plébániára vezetett. Itt találkozott Amászka László minorita szerzetespappal, aki bő másfél éve szolgálja az Ontario-tó parti híveket. A képviselőtestület és az egyházközség vezetőségi, illetve aktív tagjainak egy csoportjával találkozott, az egyházközség helyzetéről nyílt, őszinte beszélgetés zajlott. Megfogalmazódott, hogy folytatni kell ezt a dialógust. Az esti szentmisén Mindszenty József szentéletű bíboros élete, példája, születése 120., halálának 37. évfordulója adta a témát a szentbeszédhez. Cserháti püspök összefogásra bátorította az egyházközséget, ahol mindenkire szükség van, a fiatalokra és az öregekre egyaránt. A különböző érdekcsoportokat őszinte párbeszédre, önmérsékletre és toleranciára hívta a közös cél érdekében. Tegyünk félre minden széthúzást és ápoljuk egy szívvel-lélekkel hitünket, magyar kultúránkat. A szentmisét gondosan előkészített fogadás és beszélgetés követte, amire a szentmise minden résztvevője meghívást kapott.

Másnap, május 18-án, pénteken a torontói képviselőtestülettel, az iskola vezetőivel találkozott a püspök. Fontos kérdések, témák kerültek elő az éjszakába nyúló baráti beszélgetés során, például hogy miben tud az emigrációs magyarság segíteni a hazaiaknak a jelen nehéz helyzetben, a rossz és igaztalan nemzetközi sajtó tükrében, vagy hogy mi ad alapot reményre az embernek, a magyarnak, a katolikusnak a mai világban.

Május 20-án, vasárnap bérmált a püspök a torontói, 27 éve épült, szép, modern Szent Erzsébet-templomban. A beszédben  szóba került Mindszenty bíboros gyermekkori emléke a galambdúcról és annak védelméről, szép szimbólumként. A püspök atya buzdította a bérmálkozókat és a már korábban megbérmáltakat, hogy a bérmálás után is féltve őrizzék a Lelket és adományait. Legyenek Krisztus Urunk hiteles tanúivá, akárcsak az apostolok, akik nem hallgathattak arról, amit láttak, hallottak és átéltek; a mai uralkodó vélemények és diktátumok között is, amelyek az élet értelmét csupán csak e rövid földi élet élvezeteire: a pénzre, a mammonra, az esztelen kicsapongásokra korlátozzák. Megerősítésül kapták a Szentlélek ajándékát, amelyről szólva visszament Izajás próféta koráig. A 14 bérmálkozó és a hosszú hétvége ellenére összegyűlt mintegy 220 hívő bensőségesen ünnepelte együtt a püspökkel Urunk mennybemenetelét és a Szentlélek kiáradását a bérmálás szertartásában.

A bérmálkozók közül öten 14-16 évesek és torontói születésűek voltak, kilencen pedig a Kárpát-medence különféle településein születtek. Rájuk 35-45 éves korukban virradt Isten kegyelméből a Lélek tavasza.

A szentmise után a hívek a templom alatti nagyteremben gyűltek  össze a fogadásra, a püspökkel történő személyes találkozásra, beszélgetésre és az újonnan bérmáltak ünneplésére.

Vasárnap a Szent Erzsébet Irodalmi Estek keretében Simándi Ágnes költészetéről beszélgettek a plébános vezetésével, Kaslik Péter vendégelőadó közreműködésével, Hiripi Anita hegedűművész és Szigeti Máté fuvolaművész részvételével. Az est aktualitását a most megjelent, „A mennybeszállás gyakorlata” című verseskötet adta.

Cserháti Ferenc püspök május 21-én, hétfőn a Kanadai Magyar Papi Egység éves találkozójára indult a Torontótól 100 kilométerre lévő Ancasterbe, ahol az összejövetel május 21-e délutántól 23-a délutánig tart – írta szerkesztőségünknek küldött beszámolójában Sajgó Szabolcs jezsuita.

Magyar Kurír