Templombúcsú Hegyeshalomban

Hazai – 2015. augusztus 28., péntek | 15:40

Augusztus 23-án 11 órakor szentmisében ünnepelték a hegyeshalmi hívek templomuk búcsúját. A Szent Bertalan tiszteletére bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka Mogyorósi Márk mosoni káplán volt – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Márk atya szentbeszédének kezdetén Szent Bertalan apostol vértanú sorsára utalva jelenkori nehézségeinkről beszélt; az élet terheinek viselése közben ugyanakkor valami örökkévalót kell keresni életünkben, ami megtart minket.

Ehhez pedig döntés szükséges: olyan döntés, amit az apostolok akkor hoztak meg, amikor Jézus eucharisztikus beszéde után az evangélium szerint sok követője elhagyta őt. A szónok kiemelte: a jó döntés az élet szolgálata, mégpedig családunk, szeretteink körében. Márk atya hangsúlyozta, ezeken a helyeken kell hívő keresztényeknek lennünk, hogy enyhítsünk mások nehéz helyzetén.

A szónok ezután Szent Bertalan apostol evangéliumi jelenetét elemezve kijelentette, nekünk is úgy kell odaállni Isten elé, ahogy vagyunk. S így kell odaadni életünket Istennek – őszintén, szabadon. S ebben a lelkiismeretünkben megszólaló Lélekre kell hallgatnunk – tette hozzá Mogyorósi Márk.

Hitünkben semmi sem kényszer; minden lehetőség – hangsúlyozta a káplán, majd Kosztolányi Dezső A lámpafény című versét felidézve figyelmeztetett, nemcsak az a fontos, hogy imaéletünkben Isten kegyelmére várjunk, hanem a magunk részéről is mindent meg kell tennünk annak eléréséért. „Így visszük igazán a vásárra a bőrünket, az élet szolgálatára” – zárta prédikációját Márk atya.

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria