Terrortámadás áldozatául estek Teréz anya nővérei Jemenben

Kitekintő – 2016. március 4., péntek | 16:57

Március 4-én fegyveresek lemészárolták a – Kalkuttai Teréz anya által alapított – Szeretet Misszionáriusai kongregáció négy tagját ádeni kolostorukban. A nővérek mellett a közösség tizenkét munkatársa is életét vesztette, de a kolostor főnöknője túlélte a terrortámadást.

A nővérek közül kettő Ruandából, egy Indiából és egy Kenyából származott.

A péntek reggeli támadás után a közösség által gondozott idősek és fogyatékkal élők valamennyien életben vannak, de a merénylők valószínűleg fogva tartják Tom Uzhunnalil indiai szalézi szerzetest, aki a kolostorban élt, és a rajtaütés perceiben a kápolnában imádkozott. A szerzetes azután költözött a kolostorba, hogy múlt szeptemberben az általa vezetett ádeni Szent Család-templomot kifosztották és felgyújtották ismeretlen fegyveresek.

A hírt Paul Hinder püspök, dél-arábiai apostoli vikárius tette közzé, aki szerint egyértelmű, hogy vallási indítékú bűncselekmény történt. „Tudtuk, hogy a helyzet nehéz, és hogy a már korábban is megtámadott nővérek bizonyos kockázatot vállaltak – fogalmazott a püspök. – Mégis úgy döntöttek, hogy maradnak, bármi is történjék, mert ez részét képezi a lelkiségüknek. Másrészt világos volt, hogy a környék nem biztonságos, még ha nem is voltak különleges előjelek, és nehéz hírekhez jutni.”

Forrás és fotó: Vatikáni rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria