Tizedik alkalommal rendezik meg a Szélrózsa fesztivált

Kultúra – 2014. július 11., péntek | 15:28

A Magyarországi Evangélikus Egyház július 16. és 20. között Soltvadkerten tizedik alkalommal rendezi meg a Szélrózsa nevű evangélikus ifjúsági találkozót, amelyre gazdag programkínálattal várják a fiatalokat – tájékoztat az MTI.

Az eseményről július 9-én tartott budapesti sajtótájékoztatón Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kiemelte: 25 éve volt a rendszerváltozás Magyarországon, ez az évforduló megjelenik az eseményen azáltal, hogy a találkozó témája a szabadság és a szárnyalás.

Ami a társadalomban és a politikában 1989-ben, az az Egyházban némi késéssel 1996-ban történt, hiszen az egyházi rendszerváltozás szimbolikus eseménye ennek az alulról szerveződő kezdeményezésnek, a Szélrózsa találkozónak az elindulása.

Az első találkozóra még viszonylag kevesen érkeztek, alig néhány száz fiatal – ismertette Smidéliusz Gábor, az esemény szervezője. Hozzátette: a kétévente megrendezett fesztivál ma már jelentős rendezvénynek számít. A Szélrózsa fesztivál nagyszabású eseménnyé vált.

A program bibliai mottója Szárnyalj!; a találkozó arról szól, hogy át kell lépni a földhözragadt korlátokat, meg kell látni a távlatokat, de nem szabad „elszállni” a szó negatív értelmében, hanem keresni kell a közös utat.

A találkozó négy napja alatt színes kulturális és teológiai programokon, beszélgetéseken keresztül Isten Igéjével találkozhatnak a fiatalok. A Szélrózsa középpontjában Krisztus áll. Nem a világi fesztiválokkal akarnak versenyezni, hanem be akarják mutatni, hogy milyen jó az Egyházhoz tartozni – hangsúlyozta Mesterházy Balázs lelkész.

A háromszáz önkéntes segítségével megszervezett találkozón 28 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket, a programok elsősorban a fiatal felnőtteknek lehetnek vonzóak. Evangélikus és nem evangélikus, magyar és külföldi előadók is felszólalnak az eseményen, rendkívül sokféle témát megvitatva.

Bővebb információt találhatunk a fesztivál honlapján.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria