Több mint százötven fő részvételével zajlott Veszprémben a virágvasárnapi élő szereplős passió

Hazai – 2024. március 26., kedd | 16:10

A Veszprémi Főegyházmegye második alkalommal szervezte meg a virágvasárnapi élő szereplős passiójátékot, amelyben százötvennél is több önkéntes vett részt, a közönség érdeklődésének pedig a változékony időjárás sem szabott gátat: több mint ezren voltak kíváncsiak az előadásra március 24-én a városban.

Jézus szenvedéstörténete Kiss György rendezésében elevenedett meg. A megrendítő misztériumjátékot több mint ezer néző követte a Margit-romoktól a rózsakerten és a Patak téren át a Benedek-hegyig, akiknek kedvét a hétvégi erőteljes lehűlés, a jégdara és a feltámadó szél sem vette el.

A képre kattintva fotógaléria nyílik.

A meghirdetett kezdési időpontra azonban az időjárás megszelídült, megszűnt a csapadék, sőt olykor még a nap is kisütött.

Megrázó pillanatokat élhettek át a résztvevők az önkéntes színészeknek köszönhetően, akik teljes beleéléssel igyekeztek átadni a szenvedéstörténet eseményeit.

Élet-halál, szenvedés–öröm, ember–Isten, kérdés–válasz, hit–remény, minden–semmi, sötétség–világosság, szeretet–gyűlölet, hűség–hűtlenség, mélység–magasság és még számos tapasztalat, amelyet a jeruzsálemi néppel, a főpapokkal, a római katonákkal, a tanítványokkal együtt haladva élhettek át a jelenlévők. Különösen szép volt az utolsó vacsora jelenete, Júdás megbánása, Jézus halálra ítélése, Cirenei Simon közbelépése.

Simon alakját maga Udvardy György érsek jelenítette meg, ő vitte fel Jézus keresztjének patibulumát a Benedek-hegyre.

A szervezésben elévülhetetlen érdemeket szereztek az önkéntesek, valamint az érsekség liturgikus varrodájának munkatársai is. A passiójáték végén az érsek köszönetet mondott a közreműködőknek és a segítő munkatársaknak, a jelenlévőket pedig arra kérte, éljék át, éljék meg együtt az ünnepet.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria