Több száz kopt nőt raboltak el és erőszakoltak meg Egyiptomban

Kitekintő – 2011. július 26., kedd | 12:44

Az elsősorban fiatal kopt keresztény nők ellen elkövetett erőszak növekedése miatt tartott ülést nemrégen a Egyesült Államok Helsinki Bizottsága. Mint Michele Clark, a George Washington Egyetem professzora elmondta: 2007 óta érkeznek a panaszok arról, hogy fiatal kopt nőket rabolnak el, az iszlámra való áttérésre és házasságra kényszerítve őket.

Jean Maher, a franciaországi Emberi Jogi Szervezetek Egyiptomi Uniója elnöke hozzátette: 2009 óta nyolcszáz kopt nőt raboltak el, erőszakoltak meg és kényszerítették az iszlámra való áttérésre. A tavaszi „forradalom” óta ráadásul egyre sűrűbb az ilyen esetek előfordulása. A „forradalom” előtt a muszlim emberrablók sokszor megpróbálták elcsábítani áldozataikat. Most már csak egyszerűen elfogják és beteszik őket egy autóba.

A keresztény nők könnyű célpontok, hiszen nem viselnek fátylat, így könnyen azonosíthatóak, felismerhetőek. Sokan nem merik elhagyni otthonukat sem, mivel félnek. Ráadásul a rendőrség tétlensége is az emberrablókat bátorítja. Sok családtag panaszkodik, hogy a rendőrségen nem bánnak velük jól.

Clark szerint a nyugatnak az emberi jogok érvényesüléséhez kellene kötnie az egyiptomi segélyeket, a humanitárius támogatást – írja a CNA.

Magyar Kurír

(szg)