Tornacipős szentek között

Hazai – 2018. november 21., szerda | 16:17

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Fiatalok a Világ Életéért Találkozót (FAVÉT) a nyíregyházi Szent Imre-iskolában november 17-én. Az idei téma a tisztaság volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A több mint egy évtizeddel ezelőtt, Szenes István iskolalelkész által kezdeményezett rendezvény évről évre egy-egy továbbgondolásra érdemes témára koncentrál, melyre az iskola tanulói a saját eszközeikkel, dallal, tánccal, misztériumjátékokkal és csoportbeszélgetésekkel reagálnak. Idén a tisztaság került fókuszba, és ennek apropóján a találkozó több dolgot is érintett: egyaránt szólt a külső környezetünk és a lelkünk tisztaságáról is. Az eseményen idén több mint ötszáz diák vehetett részt, akik a házigazda nyíregyházi Szent Imre-iskola mellett Kisvárda, Debrecen, Nyírbátor, Geszteréd, Ajak és Újfehértó katolikus iskoláiból érkeztek.

Elsőként Ugyan Attila táncpedagógus elemezte a tisztaság és a folklór kapcsolatát, majd a Topogó táncegyüttes lépett fel. Őket követte Soltész János görögkatolikus erkölcsteológus előadása, aki tabuk nélkül beszélt a fiataloknak a szexualitásról. Ehhez a témához kapcsolódott egy magzati élet védelméről szóló kiállítás is, melyet az egyik tanteremben tekinthettek meg az érdeklődők.

A harmadik előadó Orsolics Zénó segítő szakember volt, aki kábítószerfüggőként eltöltött éveiről, majd pedig az Isten kegyelméből történő megszabadulásáról beszélt. Előadásában arra biztatta a fiatalokat, hogy az egészséges és tiszta élethez a harmóniát három irányban is meg kell találni. Egyrészt befelé nézve, önmagunkban, másrészt kifelé, embertársainkhoz fűződő viszonyunkban, valamint felfelé, istenkapcsolatunkban.

Az ünnepi szentmisén Nagy Zsolt nyíregyházi káplán arra buzdította a fiatalokat, hogy a modern világ értetlensége ellenére is merjenek karakán módon kiállni a tisztaság mellett a hétköznapokban. Ferenc pápa szavait idézve arra biztatta a gyerekeket, hogy legyenek ők is olyan „tornacipős szentek”, akik a saját példájukkal képesek hatást gyakorolni a körülöttük élőkre.

A rendezvény második felében az iskola diákjai mutattak be két misztériumjátékot. Az első egy ízig-vérig modern történetet dolgozott fel, melyben egy szenvedélybeteg fiatalember tragédiába torkolló sorsa elevenedett meg. A másik darab az Ószövetség és Újszövetség tisztasághoz kapcsolódó történeteit vitte színre tíz jelenetben.

Megyesi Mária, az intézmény igazgatója elmondta, a FAVÉT hatásosan egészíti ki az iskola hagyományos lelki programjait a maga „cselekedtető” pedagógiájával. A gyermekek azt tudják legjobban befogadni, amit cselekedve sajátítanak el. Erre pedig jó eszköz az iskoladrámákat idéző misztériumjáték, amely mindig megérinti a bennük szereplőket. Megyesi Mária szerint a találkozó erénye, hogy a diákokban felébred a vágy, hogy egy fontos üzenet átadásának részesei legyenek.

A találkozó szervezésében jelentős szerepet vállalt Bákonyi János iskolalelkész és Nagy Éva, az intézmény pedagógusa. Míg az iskolalelkész a lelki háttér mellett a rendezvény gyakorlati lebonyolítására ügyelt, Nagy Éva a színdarabokért felelt. Bákonyi János abban látja a FAVÉT sikerét, hogy a rendezvény képes megmozgatni az intézmény szinte összes diákját. Amellett, hogy a gyerekek alkotótevékenységet végeznek, élvezik a közös munkát, érzelmileg is átélik, megélik a megelevenített bibliai üzeneteket. Az iskolalelkész elmondta, ha az elmúlt tizenöt évben csak egy ember életét is pozitívan befolyásolta az itt kapott impulzus, akkor már bőven megérte megrendezni a találkozót.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria