Továbbra is ismeretlen a Jemenben elrabolt szalézi szerzetes sorsa

Megszentelt élet – 2016. március 10., csütörtök | 17:20

Március 4-én fegyveresek lemészárolták a Szeretet Misszionáriusai kongregáció (Teréz anya nővérei) négy tagját ádeni rendházukban, a támadásban tizenkét civil személy is életét vesztette. A terroristák által elhurcolt Tom Uzhunnalil indiai szalézi szerzetes sorsa továbbra is ismeretlen.


Tom Uzhunnalil a támadások ideje alatt a kápolnában imádkozott – mondta el India külügyminisztere, Szusma Szvarádzs.

Tom atya a bengalurui rendtartományhoz tartozik, nem adta fel karitatív munkáját az idősotthonként is működő ádeni rendházban, annak ellenére sem, hogy már korábban is fenyegették a terroristák – közölte a Malayala Manorama című jemeni napilap.

Az elrabolt szerzetes másod-unokatestvére több részletet elmondott a támadásról a lapnak: amikor a fegyveresek megrohamozták az ádeni rendházat, nem sokkal a reggeli szentmisét követően, fél kilenc körül, először bezárták Tom atyát a kápolnába, majd lemészároltak tizenhat embert. Ezt követően visszatértek a kápolnába, megkötözték az atyát, és ismeretlen helyre hurcolták.

Tom Uzhunnalil negyedik éve működött misszionáriusként Jemenben. Az utóbbi időben azonban a körülmények, a fenyegetések megnehezítették küldetését, testőrök vigyáztak rá. Tavaly szeptemberben ismeretlen támadók felgyújtották a templomot, ahol szolgált. Azóta az 56 éves szalézi atya a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) ádeni rendházában élt. Unokatestvére szerint a szerzetes sohasem gondolt arra, hogy feladja küldetését. Ez az ő hivatása. Utoljára csütörtökön, a közösségi médián keresztül kommunikált családjával. Rokonai közvetlen kapcsolatban vannak a különböző állami hatóságokkal, hogy a fejleményekről azonnal tudomást szerezzenek.

A katolikus missziók Jemenben, az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban a Dél-arábiai Apostoli Helynökség hatáskörébe tartoznak. Amióta a polgárháború tavaly kirobbant, rengeteg missziót mondtak le.

A Teréz anya által alapított szerzetesrend, a Szeretet Misszionáriusai 1973 óta van jelen az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő országban. Az ádeni házat 1992-ben nyitották meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: English.manoramaonline.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria