Tudta, hogy ő is katolikus? John Boehner, amerikai képviselőházi elnök

Kitekintő – 2011. augusztus 10., szerda | 14:16

John Boehner a hetekben annak kapcsán került a hírekbe az Atlanti-óceánon innen is, hogy egyik főszereplője volt az amerikai adósságplafonról szóló vitának, amely az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásával fenyegetett. Most azonban nem ez az eset, hanem az élete az, amit be szeretnénk mutatni.

Az amerikaiak egynegyedét kitevő 68 millió katolikus jelentős része, 80–90 százaléka a 19. század közepétől a 20. század hatvanas éveinek közepéig, gyaníthatóan gazdasági megfontolásokból, a „társadalmi igazságosságból” kiindulva a Demokrata Párt szavazója volt. A katolikusként számon tartott Kennedy elnöksége óta a katolikus szavazatok nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a demokraták és a republikánusok közt. A katolikusok jelentős része ugyanis nem kedveli a Reagan-féle kapitalizmust, amerikai szemmel nézve gazdaságilag inkább a baloldalon állnak. Problémát jelent ugyanakkor például a jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama és a demokraták jelentős részének abortusz- és eutanáziapártisága, ami sokat apaszt ezen a táboron, habár a katolikusok jelentős, 40 százalék feletti része sajnos támogatja az abortusz liberalizálását. A katolikusok 30 százaléka hispán. Az amerikai választások környékén rendszeres a magukat katolikusnak tartó politikusok összeütközése az egyház hivatalos tanításával pro-choice álláspontjuk miatt. Jelenleg 25 katolikus van a szenátusban: 16 demokrata és 9 republikánus, a képviselőház 435 tagjából pedig 134 a katolikus, például a képviselőház republikánus szóvivője, John Boehner. De Obama alelnöke, Joe Biden is katolikus, legalábbis hivatalosan. 

Az 1949-ben született Boehner 1991 óta képviseli Ohio egyik kerületét az amerikai törvényhozásban a Republikánus Párt tagjaként (ebben az államban is született). Német és ír gyökerekkel rendelkező családjában második gyermekként született az összesen 12 testvér sorában. Nyolc éves korától családja bárjában dolgozott – a vállalkozást még nagyapja alapította 1938-ban. A vietnami háborúban nyolc hetet szolgált, ezután rossz háta miatt leszerelték. 1977-ben végzett a Xavier Egyetemen, ahol üzleti tanulmányokat folytatott. Családjában ő volt első, aki egyetemre ment, amit hét év alatt végzett el, mivel közben dolgozott, hogy ki tudja fizetni a tandíjat. Ezután 1990-ig egy kis csomagolócégnél dolgozott, ahol az évek folytán a vállalkozás vezetője lett. Eleinte városi képviselő volt, majd 1985 és 1990 közt pedig Ohio állam képviselőtestületének volt a tagja. Aztán a Contract with America című republikánus dokumentum egyik szerzője volt, amely segített kongresszusi többséget szereznie pártjának az 1994-es választásokon. Több tisztséget is betöltött a törvényhozásban, és számos törvényjavaslat kapcsolódik a nevéhez. 

A képviselőház elnöki tisztségét 2010 novembere óta látja el, és ő vezeti a republikánusok frakcióját is. Felróják neki, hogy szoros kapcsolatot ápol a dohánylobbi képviselőivel és még néhány nagy céggel. 2010 novemberében egy kiállítás bezárására szólított fel, amit a Smithsonian's National Portrait Galleryben rendeztek, mivel azon kiállították egy David Wojnarowicz nevű művész videóalkotását is ( A Fire in My Belly), amely bemutatott egy keresztet is, amelyen hangyák másztak. Mint mondta, a rendezőknek szembe kéne nézniük a hibával és kijavítani azt. 

A Pittsburgh Tribune-Review szerint Boehnernek előnye, hogy őszinte, és hogy képes meghallgatni az embereket. A The Plain Dealer szerint tökélyre fejlesztette annak művészetét, hogy úgy ne értsen egyet, hogy egyetért. A politikust „hardcore conservative”-nak tartják. A főleg az amerikai neoprotestáns egyházakat és tagjait jelentő „vallásos jobboldal” képviselői azonban többször kifejezték egyet nem értésüket Boehner szavazatával kapcsolatban a nyugdíjrendszert vagy épp a bevándorlást illetően, mivel úgy látták, túlságosan üzleti megfontolások vezérelték. Az emberi jogok érvényre juttatásáért küzdő, liberális  Human Rights Campaign nulla pontot adott Boehnernek, mivel a szervezetnek írt levelében leszögezte: semmilyen, a homoszexuálisok számára adandó pluszjogot nem támogat, és a hagyományos családmodellt támogatja mint a nyugati civilizáció alapját. Boehner ismert abortuszellenességéről is. Mindez a szavazataiban is tükröződik. 

John Boehner 1973-ban házasodott meg, feleségével két lányuk van.  

Előző rész: Salva Kiir, a cowboykalapos, dél-szudáni elnök

Magyar Kurír

(szg)