Udvardy György megyéspüspök áldotta meg a megújult onkoterápiás központot Pécsett

Hazai – 2016. június 27., hétfő | 9:00

Pénteken, június 24-én délután ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének új épületét. Az ünnepség keretében Udvardy György megyéspüspök megáldotta a betegeket és az egészségügyi személyzetet.


Az építészetileg is különleges épületegyüttesben évente több ezer daganatos beteget látnak el Baranya és Tolna megyéből.

Udvardy György az onkoterápiás központ megáldása alkalmából elmondta: Az egészségügy a születéstől a halálig nyomon követi életünket. Míg a szülészeten az élet megújulása, az onkoterápiás intézetben az élet törékenysége áll a középpontban. Ez utóbbi esetben leginkább a hitre és az erőre van szükségük a betegeknek és hozzátartozóiknak.


A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete európai uniós forrás révén kapott teljesen új épületet. Az Édesanyák útján lévő, közel százéves kórházrész helyén mostanra egy, a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő, modern épület áll.

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években folyamatosan fejleszti onkológiai épületegyüttesét és a gyógyító technológiát. A fejlesztés utolsó ütemeként az 1902-ben épült bábaképző elbontását követően egy új, modern és korszerű, ambuláns kezelésekre és fekvőbeteg-ellátásra is szolgáló épület készülhetett el. A teljes projekt több mint kétmilliárd forintos uniós támogatásból valósult meg.


Az új épület építészetileg több szempontból is különleges, ugyanis a lejtő adta lehetőségeket kihasználva akadálymentesen kapcsolódik a szomszédos, 2002-ben átadott épülethez, megkönnyítve ezzel az átjárást mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Emellett a telek nem átlagos alakja és a lejtő egyaránt nehéz feladat elé állította a tervezőket és a kivitelezőket – a jelek szerint azonban minden nehézséget sikerült áthidalni.

A Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében naponta közel háromszáz ambuláns beteget kezelnek, mintegy 150 sugár- és félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria