Udvardy György: A nehézségekben lehetséges a helytállás – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. május 3., szombat | 15:10

Országos engesztelő zarándoklat keretében ünnepi szentmisén emlékeztek május 3-én, szombaton Mindszenty József bíborosra a hercegprímás sírjánál, az esztergomi bazilikában. Az idő egyre több részletet tár fel Mindszenty bíboros életéből, melyek tovább erősítik előttünk példaértékű élete tanúságát – mondotta Erdő Péter bíboros, köszöntve a zarándokokat. Helyszíni tudósításunk.

Országos zarándoklattal és ünnepi szentmisével emlékeztek Mindszenty bíboros halálának 39. évfordulójára az esztergomi bazilikában. A szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagjával és az egyházmegye papságával a zarándokokkal zsúfolásig megtelt székesegyházban. Megjelent a közélet és a diplomáciai testület számos képviselője.

A szentmise kezdetén Erdő Péter bíboros köszöntötte a püspöki konferencia megjelent tagjait, a közélet, a diplomáciai testület, a társadalmi és kulturális élet képviselőit, a zarándoklatra érkezett híveket, kiemelten a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola kerékpárral érkezett fiataljait, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumnak a Dunán Esztergomig felevező kenusait, a lovagrendek képviselőit. A Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért felajánlott szentmise alkalom arra, hogy átelmélkedjük a főpap hitvalló életét, helytállásának példáját, és megerősödjünk hitünkben, szeretetünkben egyházunk és hazánk iránt – fogalmazott köszöntőjében a bíboros. Kiemelt szeretettel köszöntötte az édesanyákat: imádkozzunk értük, családjainkért és egész nemzetünkért – mondta Erdő Péter.

Udvardy György pécsi megyéspüspök szentbeszédében Mindszenty személyében a jó pásztor, a tanító, mester és pap példáját állította az ünneplő sokaság elé. A népét szolgálni vágyó jó pásztor célja, hogy mindenkit elvezessen ahhoz a kapuhoz, melyen át az ember Jézushoz érkezhet. Ő Isten kegyelméből, a megváltásból lát, nem pusztán emberi szempontok vezetik, ezért tudja, mit kell adnia – mondta a püspök. Mint tanító, Isten gondolatai visszhangoznak benne. Olyan tanítást ad az embernek, mely az élet tanítása, aki befogadja, a teljes élet, a boldogság útját találja meg. A felismert igazság azonban döntésre szólít – mondta Udvardy György –, és elvárja az abban való állhatatos kitartást. Vajon formálja-e az igazság a személyt? Mindszenty bíboros, a mester és pap tanúként tudott az emberek elé állni, állhatatossága máig ható erőként támogat minket. Élete hitünket értelmező tanúságtétel, bátorít és megmutatja, hogy a nehézségekben is lehetséges a helytállás – zárta szentbeszédét Udvardy György.


A szentmisét követően a zarándokok az altemplomban imádkoztak Erdő Péter vezetésével Mindszenty József és Boldog Meszlényi Zoltán sírjánál, közbenjárásukat kérve hazánkért és népünkért.

A zarándoklat keretében hagyományosan kerékpárral érkeztek Esztergomba a szentmisére a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai: a tanulók immár 13. alkalommal kerekeztek át a Pilisen. Május 2-án 275-en indultak útnak a XII. kerületi Csaba utcából. Az út lelki vezetője Székely János esztergom-budapesti segédpüspök volt, aki maga is kerékpáron tette meg az utat Budapesttől Esztergomig.


A zarándoklathoz kapcsolódóan tartják a Devictus vincit című, középiskolásoknak szervezett Kárpát-medencei történelmi vetélkedő országos döntőjét az esztergomi Szent Adalbert Képzési Központban, ezzel zárul a Mária Rádió és a Mindszenty Alapítvány háromfordulós, történelmi vetélkedősorozata. A megmérettetésen ötvennél több középiskola háromfős csapata vett részt.

Az ország legjobb 14 csapatának felkészültségét, tudását az alábbi személyek értékelték: Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg; Cserháti Ferenc esztergom–budapesti segédpüspök; Varga János, a bécsi Collegium Pázmáneum rektora; Dúl Géza, a Mária Rádió műsorigazgatója; Csűrös Csilla, az MTVA műsorvezetője és Kovács Gergely posztulátor, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője – tájékoztatta szerkesztőségünket Pásti József tanügyigazgatási szakértő, a verseny szakmai instruktora.

Fotó: Tóth János

Videó: Metanoia

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria