Kápolnaszentelés a nagyváradi öregek otthonában

Külhoni – 2014. október 23., csütörtök | 13:06

A kápolna megáldása rendkívüli alkalom, hiszen ezáltal egy új és fontos lakó, Krisztus költözött az idősek otthonába, hangsúlyozta Böcskei László megyéspüspök október 21-én, a nagyváradi Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájának felszentelésekor – tájékoztat az Erdély Online.


Október 21-én, délután Böcskei László nagyváradi megyéspüspök felszentelte a partiumi város Szent Erzsébet Öregotthon kápolnáját. A szociális intézményt a Caritas Catolica szervezet a jószándékú támogatók hozzájárulásával az idei év májusától működteti.

Szentbeszédében a főpásztor a közösség életében rendkívüli alkalomnak nevezte az ünnepséget. Lehetőség nyílik köszönetet mondani és hálát adni Istennek, hogy a jelenlevők közreműködők lehetnek a szeretete befogadásában és továbbadásában. Felidézte, hogy néhány hónappal ezelőtt a házszenteléskor a szilárd alapokra építkezők öröme jutott kifejezésre, azoké, akik Istenbe helyezték bizalmukat.

A megyéspüspök hangsúlyozta: az akkorihoz hasonló örömérzés nyilvánul meg a szívekben most is annak reményében, hogy nem csak kőfalakból, hanem élő kövekből épül ez az otthon, mely így képes arra, hogy befogadjon minden szépet és jót.

Böcskei László felelevenítette, hogy az elmúlt vasárnap részt vett a partiumi Székelyudvarhelyen egy jubileumi ünnepségen annak kapcsán, hogy a mallersdorfi ferences nővérek 150 éve telepedtek le Erdélyben. Az évfordulós ünnepségen elbeszélgetett egy idős apácával, aki sok mindennek tanúja volt az elmúlt évtizedek folyamán, s akinek visszatérő gondolata volt, hogy az életünk során vannak olyan pillanatok, amikor Istenre összpontosítva valamit újat kell kezdenünk.

A megyéspüspök ezt a gondolatot nyomatékosította, hozzátéve: nyitottnak kell lenni Isten szava előtt, mert mindig történik valami új velünk, illetve a környezetünkben. A Caritas, illetve az otthon lakóinak életében is a kápolna megáldása egy új kezdetet jelent, hiszen ezáltal egy fontos lakó, az Úrjézus költözött be a házba, aki a kápolnában nyitott szívvel várja őket, hogy megosszák vele örömeiket és bánataikat, fájdalmaikat egyaránt, vigasztalja és bátorítsa őket, fényt hozzon az életükbe. Ahhoz azonban, hogy senki se érezze magát egyedül, az is lényeges, hogy ne csupán áhítattal és tisztelettel, hanem barátsággal is közelítsenek Jézushoz, aki állandóan a közelükben van, tette hozzá.

A kápolnaszentelésen két holland jótevő is jelen volt, a Steungroep Nederland-Roemenie nevű civil szervezetet képviselő Jan és Coby Willemsent.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír