Új oltárt és ambót áldottak meg Nagykátán

Hazai – 2024. március 27., szerda | 10:32

Március 22-én Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke a nagykátai Szent György-plébániatemplomban szentmiseáldozatot mutatott be Lengyel Zsolt esperes-plébános koncelebrálásával, és megáldotta az új, fából készített szembemiséző oltárt és ambót.

A nagykátai egyházközség már az áldást megelőző napokban imával és keresztúttal készült az ünnepi alkalomra.

Varga Lajos szentbeszédében a keresztények feladatáról és a megváltásról elmélkedett. Az elhangzott evangéliumi rész kapcsán az istenkeresőkről beszélt, akiknek nincs közösségük, de nyitottak lennének Krisztus követésére. A keresztény embernek kiemelt feladata, hogy nyitottsággal forduljon a keresőkhöz, akik érdeklődnek Jézus Krisztus személye iránt még akkor is, ha sokszor nem érthető a közösségen kívüli személyek magatartása. Segítsünk nekik megérteni a Katolikus Egyház tanítását, lehetőség szerint az ő nyelvükön beszéljünk nekik az Úrról. Ekkor a mi személyünkön keresztül lehetőség nyílik a kívülálló számára, hogy bekapcsolódjon a keresztény életbe, megismerje Krisztust és eljusson a mennyei Atyához.

Ezt követően a segédpüspök a búzaszem példáján keresztül beszélt a megváltásról. Már akkor megkezdődik Jézus Krisztus föltámadásának és mennybemenetelének az ideje, amikor keresztre feszítik. „A kereszten függő Jézus kitárt karjaival mindenkit magához akar vonzani. Hogy ez megtörténhessen, búzaszemmé kell válnia az Úrnak és meghalnia, ebben a halálban pedig ott volt az Atyának való tökéletes, teljes odaadottsága és ott volt az az odaadottság is, hogy Jézus irántunk való szeretetből vállalta a kereszthalált. Jézus ezáltal a miénk lett, mi pedig az övé és ha mi már az övéi vagyunk, akkor mi is ki tudunk lépni önmagunkból Isten felé és embertársaink felé” – mondta Varga Lajos segédpüspök.

*

A nagykátai Szent György-plébániatemplomban hosszú ideje szükségessé vált egy új oltár felállítása. Az elkészült faoltár oldalát az Oltáriszentség, míg az ugyanúgy fából készült ambót a legősibb kereszt motívum díszíti. A díszítéseket a főoltárral harmonizáló módon Ölbei István tervezte meg. Az oltárt és ambót tölgyfából készítették el, egy balassagyarmati műhelyben. A teljes költség 4,2 millió forint volt, amelyet fele-fele arányban az egyházmegye, illetve a plébánia biztosított.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Nagykátai Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria