„Üzleti angyalok” Olaszországban

Kitekintő – 2014. május 8., csütörtök | 19:20

Olaszországban – ahogy Európa más országaiban is – „üzleti angyalok” (Business Angels) támogatják az induló vállalkozásokat, s reményt adnak a munkanélküli fiataloknak – írja a Vatikáni Rádió angol nyelvű honlapja.

Mi a közös pont a munkanélküli fiatalok, az angyalok és a kaland között? Több, mint gondolnánk.

Ferenc pápa megválasztása óta gyakran visszatérő téma a gazdasági válság, melynek következtében fiatalok milliói maradnak állás nélkül, és kerülnek bele a kétségbeesés és kilátástalanság örvényébe, amely sok esetben a droghoz, alkoholhoz, és még annál is mélyebbre vezeti őket.

Olaszországban 100 fiatalból 42 nem talál munkát. Ferenc pápa szüntelenül bátorítja a fiatalokat, hogy ne adják föl a reményt, és felszólította a politikusokat és üzletembereket, hogy teremtsenek állásokat és általuk jövőt az új nemzedék számára. És ezen a ponton lépnek be a képbe az angyalok.

„A Business Angels olyan embereket takar, akik tőkét fektetnek új vállalkozásokba és szakmai szempontból is segítséget nyújtanak.” Luigi Capello és néhány barátja 2007-ben alapította az Italian Angels for Growth (Olasz Angyalok a Fejlődésért) céget, hogy kezdő vállalkozásoknak segítsenek az indulásnál. A startupokban – friss, innovatív cégekben – is nagy lehetőségeket látnak. Capello 2010-ben elvégzett egy kurzust a Stanford Egyetemen, ahol megismerkedett az „üzleti akcelerátorok” témájával, ennek hatására hozta létre az LVenture Group-ot, amely fiatalokba és új ötletekbe fektet be. A római Luiss Egyetemmel együttműködve megalapította a Luiss EnLabs nevű céget, amely egy úgynevezett „startup akcelerátor”: új alkalmazások és szoftverek beindításával foglalkoznak.

Az LVenture csoport jelenleg 21 vállalkozás beindításában érdekelt, és összesen 30 új cégnek ad otthont és támogatást. Évente kétszer versenyeztetés útján kiválasztanak 12, fiatalokból álló csoportot, akiknek be kell mutatniuk projektjüket. Anyagi támogatásban részesülnek, valamint üzleti, marketing, IT és egyéb szakemberek állnak rendelkezésükre öt hónapig – a „keltetés” időszakában. Az elmúlt években az LVenture több száz új munkahelyet teremtett a startupok támogatása révén.

Luigi Capello szerint a gazdasági válságban rendkívül fontos, hogy az állásukat elvesztő, de magasan képzett szakemberek ismét foglalkoztatva legyenek. Saját felelősségét és szerepét abban látja, hogy ezeket az embereket összehozza egymással. „Ha nincs munkád, az nem azt jelenti, hogy nem vagy elég jó. Csak annyit jelent: a munkahelynek, ahol dolgoztál, nehézségei adódtak” – mondja Capello.

Magyar Kurír
(vn)