Várszegi Asztrik 20 éves püspöki jubileuma

Hazai – 2009. február 12., csütörtök | 8:09

Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát február 11-én ünnepli püspökké szentelésének 20. évfordulóját Mayer Mihály és Takács Nándor püspökökkel együtt. Asztrik főapát február 10-én, Szent Skolasztika ünnepén a pannonhalmi bencés közösség körében adott hálát az elmúlt húsz év püspöki szolgálatáért.

Szent Skolasztikának, Szent Benedek nővérének ünnepén a pannonhalmi bazilikában végzett vesperáson és a szentmisén a pannonhalmi szerzetesközösség mellett a Győrben, Bakonybélben és Zeiselhofban élő bencés szerzetesek, valamint pannonhalmi munkatársak, bencés diákok és különböző helyekről érkezett vendégek vettek részt. A szentmise hálaadás volt Asztrik püspök-főapát szolgálatáért, s könyörgés azért, hogy szolgálatát az Egyház és a bencés rend közösségében a Szentlélek segítségével végezhesse továbbra is.

Homíliájában Hortobágyi Cirill főmonostori perjel Chiara Lubich nyomán elsőként az Istenszülő példáját állította Asztrik főapát és a bencés közösség elé. Amíg a korábbi századok egyházának példaképe inkább Péter, az isteni tekintélyt, a hierarchikus rendet megszemélyesítő apostol volt, addig a XXI. században Mária, a Szentlélekkel eltelt, életét Istenre bízó, hívő ember lehet a püspöki szolgálat és a keresztény elköteleződés mintája.

Hortobágyi Cirill a Szent Skolasztika ünnepén olvasott evangéliumi szakaszhoz kapcsolódva arra is rámutatott, hogy a püspök, az apát az evangélium tanúsága szerint arra hivatott, hogy elsőként üljön oda a betániai Máriával Jézus lábához; értékes időt szánjon arra, hogy egyszerűen együtt legyen Urával; figyeljen rá, hallgassa meg őt, mielőtt valamit tesz érte. Mert „a püspök, az apát ebben a bensőséges Jézus-kapcsolatában világosodik meg, kap szavakat, kap indíttatást, erőt és bátorságot, hogy apostolutódként építse Krisztus testét az Egyházat, vezesse a rábízottakat az üdvösség útján.”

A hívek könyörgésében a bencés közösség különböző korú és más-más munkaterületeken dolgozó tagjai imádkoztak Isten egyházáért, a szerzetesközösségért, valamint Asztrik püspök-főapátért.

*

Várszegi Asztrik, Mayer Mihály és Takács Nándor püspökök közös hálaadására február 17-én a székesfehérvári bazilikában kerül sor a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében.

Rábai László/Magyar Kurír