Vasárnapi nyitva tartás Európában

Nézőpont – 2009. december 12., szombat | 13:38

Európa országaiban különbözőképpen alakul a boltok vasárnapi nyitva tartása:

Svájc: 2007 végétől a kantonok évente legfeljebb négy hétvégén engedélyezhetik a boltok vasárnapi nyitva tartását; az árusítás e napokon csak a nagyobb pályaudvarokon, repülőtereken és benzinkutaknál engedélyezett. A turisztikailag népszerű vagy városi régiókra vonatkozólag jobb-közép politikusok a nyitva tartási idő megnyújtását szorgalmazzák.

Hollandiában 1996 óta a boltok tizenkét vasárnap délután lehetnek nyitva, este 8 óráig. Turisztikai szempontból frekventált városrészekben további vasárnapokon is nyitva tarthatnak. A jelenlegi kereszténydemokraták vezette koalíciós kormány szigorítani kívánja a mostani szabályozást.

Franciaország: választási kampányában Nicolas Sarkozy elnök az egész gazdaságban fel akarta oldani a vasárnapi munka korlátozását. A nyáron megreformált nyitva tartási rend alapján Párizsban, Lille-ben és Marseille-ben engedélyezett a vasárnapi nyitva tartás. Az alkalmazottakat azonban nem lehet kényszeríteni a vasárnapi munkára; továbbá szabadidő és prémium jár nekik.

Olaszország: a boltok nyitva tartási idejéről a 20 tartomány maga dönt. Vasár- és ünnepnap a boltok általában zárva vannak. Decemberben a kereskedők maguk dönthetnek a nyitva tartásról; ezenkívül minden önkormányzat önállóan dönthet egy-egy városrészt érintő külön szabályozásról.

Spanyolországban nagyvonalúan szabályozták az üzletek nyitva tartását. Vasárnap délelőtt nyitva vannak a kis üzletek. A boltok minden évben tizenkét vasárnap lehetnek nyitva.

Nagy-Britannia: 1994 óta Angliában és Walesben minden bolt nyitva tarthat vasárnap, a nagyobb üzletek azonban csak legfeljebb hat órán át. Húsvétvasárnap és karácsony napján zárva vannak. Skóciában az önkormányzatok szabályozzák az üzletek nyitva tartási idejét. 2003 óta a munkavállalóknak jogában áll megtagadni a vasárnapi munkát. Észak-Írországban szigorúbbak a szabályok, 1997 óta vasárnap délutánonként legfeljebb öt órán át lehetnek nyitva a boltok.

Írországban 1938 óta a mindenkori kereskedelmi miniszter dönt az üzletek nyitva tartásáról. A barkácsáruházak, a ruházati boltok és nagyáruházak vasárnaponként 10 és 19 óra között lehetnek nyitva. Néhány bevásárlóközpont-lánc egész nap nyitva tart.

Lengyelország: sok bolt tart nyitva vasárnap is. A piacgazdaság bevezetése után megszűntek a nyitva tartási előírások. A törvényhozás 2007-ben elfogadta az állami ünnepnapokon való zárva tartást. A szolidaritási mozgalom most azért küzd, hogy a boltok vasárnap délután zárva legyenek.

Csehország és Szlovákiában szintén nagyvonalú a szabályozás: alapvetően a bolt tulajdonosa dönti el, mettől meddig tart nyitva. A nagyobb városokban sok bolt vasárnap és ünnepnap is nyitva van, néhány szupermarket egész nap.

Horvátország: a 2009 januárjában életbe lépett kereskedelmi törvény rendelkezései megtiltották a vasárnapi árusítást, azzal az engedménnyel, hogy a nyári turistaszezon idején és a karácsony előtti időszakban nyitva tarthatnak az üzletek. A benzinkutaknál, repülőtereken lévő boltok egész évben 24 órás nyitva tartással üzemelhetnek, más kereskedelmi egységek azonban nyáron és télen a hét utolsó napján is csak 7 és 14 óra között árusíthatnak.

Oroszországban nem létezik a nyitva tartást szabályozó törvény.

Finnország: a finn parlament november közepén engedélyezte, hogy a boltok egész évben nyitva tarthassanak vasárnaponként.

Dánia: a boltok korlátozás nélkül tarthatnak nyitva hétköznap. A vegyesboltok vasárnap is árusíthatnak. A többi üzlet minden hónap első vasárnapján, valamint advent vasárnapjain nyitva tarthat. Ünnepnapokon a boltok zárva vannak. További engedményekről most folynak tárgyalások.

Svédországban 30 éve nincs érvényben nyitva tartást szabályozó törvény. A szupermarketek naponta este 8-ig vagy 9-ig tartanak nyitva; a bevásárlóközpontok hétvégén általában 4-ig.

Norvégia: a norvég törvény a szabadnapokat illetően 1735-re nyúlik vissza, legutóbb 2003-ban változtattak rajta. Hétköznap a nyitva tartási idő szabadon meghatározható; vasárnap és ünnepnapokon csak kisebb vegyesboltok tarthatnak nyitva. Kivételt képeznek a benzinkutak, a turisztikai központ boltjai. A karácsony előtti három vasárnapon minden bolt nyitva tarthat délután.

Magyarországon az 1978-as belkereskedelmi törvény, majd a Munka Törvénykönyvének 1992. évi XXII. törvénye teremtette meg a lehetőséget a kereskedelemben munkát vállalók vasárnapi foglalkoztatására. A nagy bevásárlóközpontok megjelenésével vált széleskörűvé a „folyamatos üzem". Jelenleg Magyarországon mintegy százezer főre becsülik a kereskedelemben vasárnap dolgozó munkavállalók számát.

Magyar Kurír