Vatikán: illegitimek a X. Szent Piusz Társaság papszentelései

Kitekintő – 2011. július 8., péntek | 10:42

Illegitimek a X. Szent Piusz Papi Társaság (FSSPX) papszentelései – szögezte le Federico Lombardi SJ vatikáni szóvivő annak kapcsán, hogy húsz szeminaristáját szentelte pappá az FSSPX.

Mint rámutatott: tekintve, hogy az FSSPX-nek nincs kánonjogi státusa az egyházban, ezért papjai tevékenységét sem ismeri el az egyház legitimnek. Az FSSPX kánonjogi helyzete pedig addig nem fog tisztázódni, míg a vele kapcsolatos doktrinális kérdések nem oldódnak meg. 

A X. Szent Piusz Papi Társaságágot 1970-ben alapította Marcel Lefebvre francia érsek, aki kritizálta a II. Vatikáni Zsinatot és a liturgikus reformot. Sok évnyi tárgyalás után a Vatikánnal való kapcsolata akkor romlott meg, mikor 1988-ban szentszéki engedély nélkül, tehát illegitim módon, de érvényesen szentelt fel négy püspököt, ami önmagától beálló kiközösítést vont maga után a szentelőre és a szenteltekre nézve is. A négy felszentelt püspök közt volt Bernard Fellay, a társaság mai vezetője is. A szentelés szkizmatikus lépés volt. 

A kiközösítéseket XVI. Benedek ugyan feloldotta 2009-ben, ettől azonban még a társaság tagjai nem végeznek szolgálatot az egyház nevében. Az főleg a II. Vatikáni Zsinathoz köthető doktrinális kérdésekben vallott eltérő nézetei miatt a Vatikán egyeztetésbe, párbeszédbe kezdett a tárasággal, hogy lehetőség szerint feloldják a különbségeket annak reményében, hogy megszüntessék a szakadást. Nemrégen azonban a tárgyalások megfeneklettek. A fő probléma a híradások szerint a zsinati egyházkép körül bontakozott ki, a Vatikán ugyanis elvárja, hogy a társaság elfogadja a zsinati egyházképet, a társaság viszont visszautasítja azt. 

Az FSSPX az előző hetekben Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban is szentelt papokat; az utolsó szertartásokra június 17-én került sor a társaságnak a minnesotai Winonában található szemináriumában, ahol az FSSPX vezetője, Bernard Fellay szentelt fel öt papot illegitim módon (ám érvényesen). Homíliájában a Vatikánt kritizálta – írja a CNA. A Vatikán nemrégen egyébként leszögezte: az egyházzal egységben élő hívek nem vehetnek részt az FSSPX papjai által celebrált szentmisén. 

A régi rítusú mise celebrálásának XVI. Benedek pápa általi szabadabbá tétele is részben az FSSPX-szel való kiengesztelődést szolgálta, ugyanakkor az nem csupán az FSSPX-nek szóló engedmény, hiszen az egyházon belül, Rómával egységben is létezik rengeteg szervezet, amelyik a régi rítust részesíti előnyben, például a Szent Péter Papi Testvériség (FSSP) vagy az Una Voce, továbbá a Iuventutem nevű ifjúsági szervezet. Mint azt a legutóbbi, Universae Ecclesiae kezdetű pápai megnyilatkozás címe is jelzi: a régi rítusú misére vonatkozó szabályozások, például a Summorum Pontificum és maga az Universae Ecclesiae az egész egyháznak szólnak, az egész egyház javát szolgálják, és nem csupán egyes tradicionalista csoportoknak szóló engedmények.

Magyar Kurír

(szg)