Vatikáni médiareform – Véget ér Federico Lombardi szolgálata a Vatikáni Rádiónál

Kitekintő – 2016. február 23., kedd | 13:40

Tovább folytatódik a vatikáni médiareform. Egyesül a Vatikáni Rádió és Televízió, és február végén befejeződik a Vatikáni Rádió főigazgatója, Federico Lombardi és az adminisztrációs igazgató, Alberto Gasbarri küldetése.


A vatikáni Kommunikációs Titkárság prefektusa, Dario Edoardo Viganò prelátus március elsejétől ideiglenesen kinevezte a rádió jogi képviselőjének és adminisztrációs felelősének Giacomo Ghisanit, aki korábban a Vatikáni Rádió nemzetközi osztályának vezetője volt, jelenleg pedig a Kommunikációs Titkárság igazgatóhelyettese. Az ő feladata lesz a rádió rendes igazgatása a vatikáni médiareform idején.

Federico Lombardi huszonhat év szolgálat után búcsúzik el a pápa rádiójától. 1990-ben érkezett a Vatikáni Rádió székházába mint programigazgató, és 2005-ben nevezték ki főigazgatóvá. A döntésről a Kommunikációs Titkárság közleményben tájékoztatott.

Ferenc pápa 2015. június 27-én kelt Motu propriójával létrehozta a Kommunikációs Titkárságot, hogy valamennyi vatikáni kommunikációs szervet egyetlen dikasztériumba tömörítsen a Római Kúria égisze alatt. Az egyesítési folyamatban a következők érintettek: a Pápai Tömegkommunikációs Tanács, a Szentszék Sajtóterme, a Vatikáni Internet Szolgálat, a Vatikáni Rádió, a Vatikáni Televíziós Központ, az L’Osservatore Romano napilap, a Vatikáni Nyomda, a Vatikáni Fotószolgálat és a Vatikáni Könyvkiadó.

Január 1-jétől a Pápai Tömegkommunikációs Tanács és a Szentszék Sajtóterme már összevontan működik adminisztrációs és menedzsment szempontból. Nem változik azonban a Vatikáni Államtitkárság kompetenciája az intézményi kommunikáció terén. 2016-ban kerül sor a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ egyesítésére. Ez bizonyos szolgáltatások esetében már végbement (például a szertartások közvetítésénél a pápai és más fontos vatikáni események hang- és képanyagára vonatkozóan), és többek között az emberi erőforrások jobb kihasználását célozza.

Ebben az összefüggésben értelmezendő a két igazgató, Federico Lombardi és Alberto Gasbarri távozása. Lombardi atya ötéves mandátuma lejárt, míg Alberto Gasbarri elérte a nyugdíjkorhatárt. A két igazgatónak nem lesz utóda, helyettük látja majd el a jogi képviseletet, illetve az adminisztrációs hivatal vezetői tisztjét Giacomo Ghisani, aki kiválóan ismeri a Vatikáni Rádiót. Új statútumokat dolgoznak ki a dikasztérium, valamint a születő intézmény számára, amely garantálja a jogi képviseletet az európai és nemzetközi székhelyeken is.

Az egyesült médiaintézmény személyzeti felépítését is újragondolják. „A ránk váró munka remek alkalom lesz a Vatikáni Rádió és Televíziós Központ értékeinek felmutatására, a soknyelvű és multikulturális hagyomány érvényesítésére. Ebben az időszakban a Kommunikációs Titkárság Stefano D’Agostinire támaszkodik a Vatikáni Televíziós Központ rendes irányítását illetően. A Vatikáni Rádió programigazgatója, Andrzej Majewski SJ, illetve technikai igazgatója, Sandro Piervenanzi mérnök továbbra is hivatalban marad. A Kommunikációs Titkárság gondosan és figyelemmel kíséri a folyamatot, hogy megoldásokat találjon az esetlegesen felmerülő nehézségekre, és ezáltal garantálja a sikert” – olvasható a közleményben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria