Vatikáni szimpózium a klímaváltozásról és a vallásokról

Ferenc pápa – 2015. április 19., vasárnap | 12:03

„A Föld védelme, az emberiség nemesebbé tétele. A klímaváltozás erkölcsi dimenziói és a fenntartható fejlődés” címmel rendeznek konferenciát április 28-án, amelyet a Pápai Tudományos Akadémia a Religions for Peace szervezettel együttműködve tart – adja hírül a Vatikáni Rádió.

A tanácskozást Ban Ki-moon ENSZ főtitkár és Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke, valamint a Pápai Tudományos Akadémia kancellárja, Marcelo Sánchez Sorondo püspök nyitja meg.

A találkozónak hatvan résztvevője lesz a tudomány, a diplomácia világából, továbbá fejlődési szakértők és vallási vezető lesznek jelen. A szimpóziumot Ferenc pápa környezetvédelemmel foglalkozó új enciklikájának megjelenése és a klímaváltozásról szóló decemberi párizsi csúcstalálkozó előtt rendezik. Feladata, hogy egy dokumentumban összegezze a nemzeteknek és gazdasági hatalmaknak az éghajlatváltozást előidéző szennyezések kibocsátása ellen tett erőfeszítéseit.

A vatikáni szimpózium célja, hogy felkeltse a közvélemény érdeklődését és egyetértést hozzon létre a fenntartható fejlődés értékeiről – összhangban az alapvető vallási hagyományok alapelveivel –, különös figyelmet fordítva a legsérülékenyebbekre. További cél, hogy a találkozó hozzájáruljon a témáról folytatott globális vitához, rámutatva az erkölcsi dimenziókra, amelyek a környezetvédelem alapját jelentik és amelyek segítenek létrehozni egy globális mozgalmat minden vallásban a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás terén.

A szimpózium végén közös nyilatkozatot tesznek közzé a fenntarthatóság alapját jelentő erkölcsi és vallási kötelezettségről. Rámutatnak a környezet és az emberek – különösen a szegények, a kirekesztettek, az emberkereskedelem és a modern rabszolgaság áldozatai, a gyermekek és a jövő nemzedékek – iránti tisztelet belső összefüggésre.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria