Védőszentjükre, Szent Lászlóra emlékeztek a Bocskai István Lövészdandár katonái a szegedi dómban

Hazai – 2016. június 27., hétfő | 10:01

Szentmisével és ünnepi hangversennyel emlékeztek a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a lövészek védőszentjére, Szent Lászlóra a szegedi székesegyházban június 25-én. Az esemény része volt a Bocskai-dandár hagyományos, lövészek napja alkalmából szervezett programsorozatának.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisét Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálta, aki prédikációjában hangsúlyozta Szent László király emberi hozzáállásban tanúsított erényeit, mint a szeretet, a hazaszeretet, a szolgálat és a bátorság, valamint méltatta a ma katonáinak cselekedeteit.

Az ünnepi szentmisét követően Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség (MH) Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemének megbízott parancsnoka, parancsnokhelyettes beszédében kiemelte: „A hazáját önfeláldozóan védelmező Szent László, vagy ahogy az utókor nevezte, a lovagkirály katonai erényei és emberi nagysága alapján az első világháború után vált a harcok legnagyobb terhét hordozó gyalogos katonák, a lövészek oltalmazójává. Szent László király hazaszeretete, elhivatottsága a jelen katonái számára is követendő például szolgál. Nem véletlen tehát, hogy lövészcsapataink, így a főként lövészkatonákból álló MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik legfontosabb ünnepe is e naphoz kapcsolódik.”

A dandártábornok elismerését és köszönetét fejezte ki a lövészfegyvernem valamennyi katonájának, és hozzátette: „Az elmúlt időszakban elért eredmények meggyőzően tanúskodnak arról, hogy lövészkatonáink Szent László király örökségének hűséggel és kitartással szolgáló, áldozatkész, méltó követői.”

A hangversenyt a 15. jubileumát ünneplő MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar adta, kiegészülve a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola művésztanáraival. Kórusként közreműködött a Prima Primissima díjjal is elismert Honvéd Férfikar. Vezényelt Kovács István őrnagy, a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar karmestere.

A Himnuszt követően a hangverseny Erkel Ferenc Ünnepi nyitányának részletével kezdődött. A zeneművek között felcsendült többek között Patrick Doyle szerzeménye, az Ivor Novello-díjas Non nobis Domine című ének, és a Kodály Zoltán Háry Jánosából jól ismert toborzó is. Az alkalomhoz illően természetesen a Hazám, hazám című áriát is hallhatta a közönség Erkel Ferenc Bánk bánjából, és egy másik híres Erkel-mű, a Honfi imája is elhangzott. A hangverseny zárásaként Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát játszotta a zenekar.

Forrás: Bocskaidandár.hu

Fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria