Veni Sancte az Egri Hittudományi Főiskolán - VIDEÓVAL

Hazai – 2014. szeptember 16., kedd | 11:17

Szeptember 13-án tartották az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet Veni Sanctéját. Az intézményben tíz elsőéves papnövendék kezdi meg tanulmányait, Koós Ede személyében pedig új prefektus szolgál – tájékoztat az Egri Főegyházmegye.

A liturgikus keretek között zajlott ünnepi megnyitón az intézmény elöljárói, tanárai és növendékei mellett Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora és az egri Redemptoris Mater Szeminárium elöljárói és hallgatói vettek részt.

„A tanév kezdetén a Szentlelket hívjuk segítségül, de szeretnénk hálát adni azért a sok-sok jóért, amit Istentől kaptunk. Ma, a Szent Kereszt felmagasztalásának előestéjén adjunk hálát minden nehézségért és szenvedésért, mert ezáltal leszünk képesek megismerni az Örömhírt. A józan ész ellentmond ennek, de a kereszt az Örömhír táplálója” – hangsúlyozta beszédében Szabó József spirituális.

Az ünnepség az új prefektus, Koós Ede hitvallásával folytatódott, amit az intézmény 2019-ig kinevezett régi-új rektora, Dolhai Lajos beszéde követett. Az új prefektus tizenkét éve pap, a budapesti Központi Papnevelő Intézet növendéke volt, majd a római Gregoriana Egyetem Missziológiai Intézetében posztgraduális tanulmányokat végzett és szaklicenciát szerzett.

Dolhai Lajos rektor megköszönte Ternyák Csaba egri érseknek, hogy fenntartóként újabb öt évre javasolta őt a főiskola vezetőjének, így megbízatása 2019. július 31-éig szól. A régi-új rektor tanévnyitó beszédében hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy a Telekessy István püspök által több mint háromszáz éve alapított egri szeminárium hűségesen teljesítse küldetését, a papok és hittanárok képzését.

A rektor arra kérte a növendékeket, hogy megújult lelkesedéssel folytassák a papságra való felkészülést. Készüljenek fel lelkiekben, teológiai tudásban, gyakorlati készségekben arra, hogy eredményesen munkálhassák majd a hívek közösségében a megváltás szolgálatát, az autentikus keresztény életet.

A szeminárium több mint egy főiskolai kollégium, mert a kollégium csak a hallgatók eredményes tanulásának feltételeit adja. A növendékeknek az elméleti ismeretek elsajátítása mellett törekedniük kell arra is, hogy imádságos lelkülettel mély személyes kapcsolatot alakítsanak ki Jézus Krisztussal, tudatos önneveléssel formálják magukban a papi lelkiséget – hangsúlyozta Dolhai Lajos.

Az Egri Hittudományi Főiskolán 199 hallgató kezdte meg az új tanévet, közülük 40 papnövendék. A világiak közül hetvenhárman katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszakon, harminchatan hittanár-nevelő mesterszakon és negyvenen osztatlan levelező hittanári szakon folytatnak teológiai tanulmányokat.


A köztársasági ösztöndíjat erre a tanévre Versler Sándor diakónus, VI. éves hallgató nyerte el, illetve a Münsteri Egyházmegyében bejegyzett Seppelerssche Stiftung alapítványnak köszönhetően tíz papnövendék részesül ösztöndíjban.

Fotó: Sziklai Dávid

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria