Veni Sancte egy különleges tanév kezdetén Sopronban

Hazai – 2020. szeptember 6., vasárnap | 17:31

Szeptember 1-jén ünnepelte a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a Veni Sancte szentmisét és az évnyitót a Szent Imre-templomban. A tanévnyitó szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatta be, Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész, Horváth Imre és Németh István plébános koncelebrálásával.

A Veni Sancte szentmisén a meghívott vendégek – a fenntartó képviseletében Veres András megyéspüspök; Horváth Imre városplébános; Németh István, a Szent Imre-templom plébánosa; Farkas Ciprián polgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester – mellett minden osztályból két-kétfős diákképviselet, óvodások, valamint az iskolavezetőség és a tanári kar vettek részt.

A főpásztor prédikációjában hangsúlyozta: nem véletlen, hogy minden tanév kezdetén a Szentlelket hívjuk segítségül, a Lélek ajándékát, megerősítését kérjük. Hiszen minden feladatunk előtt szakértő segítséget kérünk, olyat, aki hozzáértőbb, erősebb.

A Szentlelket a szeretet, a tudás és a bölcsesség Lelkeként is szoktuk említeni – mondta Veres András püspök. – A szeretetre szükségünk van. Mindenki arra vágyakozik, hogy szerethessen, és örülünk, ha szeretnek minket. A szeretet Lelkére nemcsak a családokban, hanem minden közösségünkben – amelyben véletlenül kerülünk is össze, mint az iskolában – vágyunk, hiszen segítségével felülemelkedünk gyengeségeinken, és ahol nincs szeretet, ott nincs közösség sem.

A szeretet mellett a tudásra is vágyunk, hiszen mi másra törekedhetnénk tanévkezdéskor, mint a tudás megszerzésére? Hálát adunk tanárainkért, hogy megosztják velünk tudásukat, hálát adunk azért, hogy iskolába járhatunk – különösen az elmúlt tanév utolsó három hónapja után.

A Bölcsesség Lelkéért is imádkoznunk kell, hiszen szerezhetünk akármekkora tudást, ha nem tudunk vele bánni, „mit sem használ nekünk”. A tudásnak csak akkor van értelme, ha saját egzisztenciánkat, világlátásunkat, életformánkat, erkölcsi felfogásunkat erősítjük vele. Minden diákra, tanárra, szülőre a Szentlelket kérjük, hogy ezt a tanévet úgy használjuk fel, hogy az testi-lelki javunkra váljék!

A szentmise után elsős kisdiákok verssel köszöntötték az iskolát és a tanévet. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere jelképesen átadta az 1. és 2. osztályosoknak a város ajándék füzetcsomagját.

A polgármester beszédében kiemelte: különleges tanévet kezd a Szent Orsolya-iskola az ország egyik legpatinásabb oktatási intézményében, amely kormányzati támogatásnak köszönhetően újult meg.

Különleges lesz a tanév a vírushelyzet miatt is – tette hozzá a városvezető. Hangsúlyozta: tartsuk be a megelőző intézkedéseket, hiszen közös célunk, hogy a tanévet megszakítás nélkül végigjárjuk; hogy családjaink élete, egészsége ne sérüljön.

Nagy Árpád, a XI. osztály osztályfőnöke köszöntötte a megjelenteket, és tájékoztatott a tanév kezdetével a vírushelyzet miatt az iskolai életet érintő előírásokról.

A Szent Orsolya-iskola 2020/21-es tanévét Kovács András igazgató nyitotta meg a jelen lévő és a közvetítést online követő 950 diáknak és 80 óvodásnak.

Szöveg: Horváthné Bertha Ágnes

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Griechisch Tamás/Sopron Média; Pap Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria