Virtuálisan bejárhatóvá tették Hieronymus Bosch híres festményét

Kultúra – 2016. március 6., vasárnap | 16:01

Virtuálisan bebarangolhatóvá vált „A gyönyörök kertje”. 3 dimenziós, virtuálisvalóság-filmet készített egy bristoli cég Hieronymus Bosch (1450–1516) holland festő világhírű festményéből, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából.

A hat hónapnyi munkával készült filmben a néző egy hatalmas repülő hal hátán járhatja be a triptichon három részét, a Paradicsomot, a Gyönyörök kertjét és a Poklot – írja a BBC News. A filmet a festő halálának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévre alkották.

A John Durrant vezette Burrell Durrant Hifle (BDH) nevű vállalat számítógépes technológiával „vágta ki” a nagyméretű szárnyas oltárképen szereplő fákat, virágokat, fantasztikus állatokat, a szenvedő emberalakokat, majd animálták őket, háromdimenziós látványt adva a nézőnek, aki a virtuálisvalóság-élménnyel úgy érezheti, belekerült a festménybe.

Bosch eredeti, fára festett olajképe a madridi Prado Múzeumban található, sérülékenysége miatt azonban nem szállíthatták el a festő szülővárosában, a hertogenbosch-i Észak-brabanti (Noordbrabants) Múzeumban február 13. és május 8. között rendezett kiállításra (Jheronimus Bosch – Visions of a Genius), az emlékév fő rendezvényére.

Lian Duif, a Bosch500 elnevezésű fesztivál igazgatója szerint a film autentikus élményt nyújt a rajongóknak.

Gyönyörök kertjét bemutató különleges filmet a Google Cardboard virtuálisvalóság-szemüvegéhez, okostelefonra készítették, de tableten is megnézhető.

A triptichon – a középkor kedvelt oltárképalakzata – tölgyfatáblára készült, az eredeti kereteket forgópántok rögzítik egymáshoz. A 11,8 méterszer 6,4 méteres alkotást három tábla alkotja: a középső tábla a földi gyönyörök kertje, a bal oldali tábla a paradicsom, a jobb oldali a pokol ábrázolása. Bosch 1500 táján fejezte be a képet.

Ha a szárnyakat becsukják, a külső oldaluk alkotta kép Istent mutatja a világ teremtésekor: a buborékba zárt Föld fekete-fehér és lapos. Kinyitva sokkolóan hat a szemlélőre a színek gazdagsága.

Szent Antal megkísértése, 1505-1506, 
Museu Nacional de Arte Antiga Lisbon

A madridi Museo Nacional del Prado Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulóján egy május 31-től szeptember 11-ig nyitva tartó, monografikus kiállítással csatlakozik az emlékévhez, amelyen a festő több mint 60 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők különböző spanyol és külföldi gyűjteményekből. Így látható lesz többek között a Szent Antal megkísértését ábrázoló híres triptichon, amelyet a madridi múzeum a Museu Nacional de Arte Antiga Lisbontól kölcsönöz.

A Gyönyörök kertjéről szóló spanyol nyelvű ismertető itt megtekinthető, amelyben Alejandro Vergara, a Prado munkatársa és Javier Tejada, a Barcelonai Egyetem Fizika Tanszékének egyetemi oktatója beszélgetnek a világ teremtése kapcsán Bosch festményéről.

Forrás: Museodelprado.es

Kép: Wga.hu

Forrás: MTI

Kép: Wga.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A gyönyörök kertje, 1500 k., Museo Nacional del Prado, Madrid Szent Antal megkísértése, 1505-1506,  Museu Nacional de Arte Antiga Lisbon