Visszatértek Szombathelyre a domonkos nővérek

Hazai – 2015. augusztus 28., péntek | 16:45

Három szerzetes nővér költözött be az újonnan elkészült szombathelyi rendházba, amelyet augusztus 26-án áldott meg Veres András megyéspüspök – tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye.


A domonkos nővérek kongregációjának első rendházát 1868-ban Kőszegen alapították. A 20. század elején már Szombathelyre is beköltöztek: a mai Petőfi utca és Paragvári utca sarkán áll az az épület, ahol éltek és tanítottak, hiszen itt is iskolát tartottak fenn. A rendszerváltás után 1991-ben tértek vissza a vasi megyeszékhelyre, itt volt a noviciátus is. 2001-ben eladták a rendházat, így az egyházmegyében csak Kőszegen voltak jelen, ahol jelenleg óvodájuk, általános iskolájuk és gimnáziumuk is működik.

Két évvel ezelőtt kérte fel Veres András megyéspüspök a domonkos nővéreket, hogy térjenek vissza Szombathelyre, és a megváltozott körülmények között segítsenek – többek között – a Brenner-iskola új épületében a hitélet, a lelki élet megszervezésében.

Mint Deák Viktória Hedvig OP általános főnöknő elmondta: nincsenek sokan a rendben, ezért alaposan megfontolták a felkérést. Végül igent mondtak, és három nővér be is költözött a szombathelyi rendházba, amit a Hollán Ernő utcában alakítottak ki számukra. 


Veres András megyéspüspök az ünnepségen szentbeszédében azt hangsúlyozta, ajándék, hogy Isten gyermekei és a Szentlélek templomai, Krisztus hordozói lettünk a világban. Az a feladatunk és küldetésünk, hogy Krisztus jelenlétében éljünk és Krisztusról beszéljünk. Ahogy Szent Domonkosról írták: vagy Istenről beszélt, vagy Istennel beszélgetett. Ebben áll a mi küldetésünk is – buzdított a főpásztor.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria