XVI. Benedek levele – Íme az eredeti, a kihagyott részekkel együtt

Kitekintő – 2018. március 19., hétfő | 13:40

Miután nagy vihart kavart, hogy korábban a Vatikáni Sajtóközpont csak egy részét tette közzé Benedek pápa levelének, amelyet a Ferenc pápa teológiáját bemutató könyvsorozat kapcsán írt, március 17-én nyilvánosságra hozták a levelet teljes terjedelmében.

XVI. Benedek pápa levelet írt a Vatikáni Kiadó Ferenc pápa teológiájáról szóló könyvsorozatának bemutatójára, amelyben többek között azt írja, hogy „Ferenc pápa mély filozófiai és teológiai képzettségű ember” és a két pápaság között benső folytonosság van. A levelet a Kommunikációs Titkárság prefektusának, Dario Edoardo Viganònak küldte, aki felolvasott belőle néhány részletet a Vatikáni Könyvkiadó (LEV) La Teologia di Papa Francesco (Ferenc Pápa teológiája) címmel megjelentetett könyvsorozatának bemutatóján, március 12-én délután a Palazzo Pio (Pius-palota) Marconi termében.

Nem sokkal később kiderült, hogy az írás második részét nem ismertették, a hiányzó sorok a levélről készült fotón nem látszottak. Ezt Dario Viganò azzal magyarázta, hogy Benedek pápa nem szerette volna nyilvánosságra hozni levele tartalmát.

Mivel a levél tartalmának részleges elhallgatása és manipulálása nagy port kavart a médiában, a Vatikáni Sajtóközpont végül március 17-én közzétette a teljes levelet, a hiányzó résszel együtt: ebben az emeritus pápa kritikát fogalmaz meg a kötet egyik szerzőjével kapcsolatban. Mint írják, nem cenzúrázni szerették volna a szöveget, csupán azt emelték ki belőle, amit a rendezvény szempontjából lényegesnek tartottak.

Az alábbiakban Vertse Márta magyar fordításában teljes terjedelmében közreadjuk a levelet:

XVI. Benedek
Emeritus pápa
Vatikánváros
2018. február 7.

Rev. Mons. Dario Edoardo Viganò
a Kommunikációs Titkárság prefektusa részére
00120 Vatikánváros

Főtisztelendő Monsignore!

Megköszönöm január 12-i kedves levelét és a Roberto Repole által gondozott tizenegy kis kötetből álló csatolt ajándékot. Örvendetesnek tartom ezt a kezdeményezést, amely szembe akar szállni az ostoba előítélettel, és válaszolni kíván rá, miszerint Ferenc pápa csupán egy gyakorlati ember lenne, híján különösebb teológiai vagy filozófiai képzettségnek, miközben én kizárólag csak elméleti teológus lennék, aki keveset értett meg a mai keresztények konkrét életéből. A kis kötetek, helyesen, azt mutatják, hogy Ferenc pápa mély filozófiai és teológiai képzettségű ember, és ezáltal hozzásegítenek, hogy meglássuk a két pápaság közötti benső folytonosságot, a stílus és a vérmérséklet minden különbözősége ellenére.

Mindazonáltal nem érzem, hogy írhatnék ezekről „egy rövid és tömör teológiai oldalt”. Egész életemben mindig világos volt, hogy csak olyan könyvekről írnék és fejteném ki a véleményemet, amelyeket valóban elolvastam. Sajnos fizikai okok miatt sem vagyok képes arra, hogy a közeljövőben elolvassam a tizenegy kötetecskét, annál is inkább, mert más kötelességek várnak rám, amelyeket már elvállaltam.

Pusztán mellékesen szeretném megjegyezni, mennyire meglepett az a tény, hogy a szerzők között szerepel Hünermann professzor [Peter Hünermann teológus – a szerk.] is, aki pápaságom idején kitűnt azzal, hogy pápaellenes kezdeményezések élére állt. Jelentős módon hozzájárult a Kölner Erklärung közzétételéhez, amely a Veritatis splendor enciklikával kapcsolatban erőteljesen támadta a pápa tanítóhivatali tekintélyét, különösen erkölcsteológiai kérdésekben. Az általa alapított Europäische Theologengesellschaftot is kezdetben úgy képzelte el, mint egy olyan szervezetet, amely szemben áll a pápai tanítóhivatallal. A továbbiakban sok teológus egyházi érzéke megakadályozta ezt az irányultságot, a szervezetet a teológusok közötti találkozás rendes eszközévé téve.

Biztos vagyok benne, hogy megértéssel lesz az elutasítást illetően, szívélyesen üdvözlöm,

őszinte híve,

Benedek

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria