Zarándokok ezrei vettek részt Doroszló-Szentkút főbúcsúján

Külhoni – 2015. szeptember 12., szombat | 13:50

Kisboldogasszony ünnepe alkalmából idén is több ezer zarándok látogatott a Vajdaságba, a doroszlói Mária-kegyhelyre szeptember 7–8-án. Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be – tájékoztatta szerkesztőségünket Lennert Móger Tímea.

1792 óta – amikor a szomszédos település, Gombos egy lakosa visszanyerte szeme világát – rendszeresek a testi és lelki bajokból való gyógyulások ezen a helyen. A Vajdaság csaknem minden településéről érkeznek hívők minden évben busszal, autóval, kerékpárral vagy gyalog.

A szentkúti búcsún idén több magyarországi zarándokcsoport is részt vett, érkeztek Kalocsáról, Sükösdről, Sümegről, Vaskútról. A kegyhely szabadtéri oltára, a kegytemplom és a kegykápolna is benépesült. Több százan gyalogszerrel tették meg a Szentkútig vezető több száz kilométeres utat. Közöttük voltak olyanok, akik komoly betegséggel küzdenek, és elzarándokoltak ide, hogy imádkozzanak, virrasszanak a gyógyulásért.

A zarándokok fogadását bűnbánati liturgia, gyónási alkalom, Kovács Gellért premontrei szerzetes vezetésével esti dicséret, majd a járművek megáldása követte. Az előesti szentmisét Barsi Balázs ferences szerzetes mutatta be. A késő esti, éjszakai órák a betegek kenete kiszolgáltatásával, gyertyás körmenettel, szentségimádással, virrasztó zsolozsmával, népi ájtatossággal, rózsafüzérrel teltek.

Szeptember 8-án reggeli dicséret, horvát és német nyelvű szentmisék előzték meg a püspöki szentmisét, melyre számos egyházi méltóság, lovagrendek tagjai, máriás zászlóvivő csoportok és Mária-hordozó csoportok is érkeztek.


Az ünnepi szentmisén Márfi Gyula veszprémi érsek kiemelte a keresztény és az emberi értékek védelmének, a családok egységének fontosságát, és szólt az Európát érintő népvándorlásról is.

Sokan elmenekülnek otthonaikból. Ne haragudjunk rájuk, ne vessük meg őket, hisz ők nem bűnözők – persze köztük is akadnak, mint közöttünk is –, ők áldozatok. Európa nem tud mit tenni, mert saját elvei azok, amelyek gúzsba kötik. Ha nem akarjuk elveszíteni a mi Európánkat, akkor térjünk vissza a hitünkhöz, imádkozzunk érte – buzdított az érsek.

A szentmise végén Verebélyi Árpád, a kegyhely igazgatója köszöntötte a zarándokokat és a megjelent közéleti személyiségeket. A búcsú végeztével a papság és a zarándokok levonultak a Szentkút előtti Mária-szoborhoz, ahol a veszprémi érsek szentségimádást tartott.

Fotó: Kálóci Karola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria