Jótékonysági koncert nagyváradi árvaházak javára

Külhoni – 2014. december 23., kedd | 16:03

December 21-én este a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébániatemplomban jótékonysági koncertet szervezett a Kribus Mónika kántor-karnagy irányította Halmos László Kórus két árvaház számára - tájékoztat az Erdon.ro.


A váradi Csodák Háza (Casa Miracole) és Szentjánosbogár (Licurici) nevű árvaházak javára szervezett vasárnap jótékonysági koncertet az újvárosi Szent László plébániatemplom Kribus Mónika kántor-karnagy vezette Halmos László Kórusa, a kedvezményezettek pedig azon szándékukat jelezték, hogy a befolyt összegből egy nyomtatót szeretnének vásárolni.

Csodálatos énekhangok, varázslatos hangszerek zenéje tette emlékezetesen meghitté és széppé a karitatív alkalmat, melynek gerincét természetesen a közelgő karácsony ihlette magyar és külföldi szerzemények képezték.

Köszöntőjében Pék Sándor esperes-plébános arra hívta fel a figyelmet: Beethoven szerint is a zene magasabb rendű megnyilatkozás, mint bármilyen bölcsesség vagy filozófia. Úgy fogalmazott: ez a jótékonysági alkalom tehát nem csupán egy zenei ajándék, hanem saját jóságunk kifejeződése is önmagunk és mások örömére. Egy angol drámaírót is idézve ugyanakkor a plébános azt kívánta: lágyuljon meg a szívünk, omoljanak le az életünk sziklái, oldódjanak fel a görcseink, és vezessen mindez egymás szelídüléséhez.

Az est folyamán fellépett a már említett házigazda Halmos László Kórus és a Székesegyház felnőtt énekkara Oláh Gabriella vezényletével, Török Apollónia fuvola-, Costin Éva, Ţurcanu Gyöngyi, Oláh Gabriella és Ţurcanu Raluca hegedű-, Nistor Mioara brácsa- és Ichim Beáta gordonkaművész, valamint szólistaként közreműködött Gergely-Tóth Erna, Lukács Annamária, Szabó Annamária, Tasnádi Ferenc, Tempfli Judit és Viktor József.

Többek közt felcsendült a Mennyből az angyal, a Csendes éj, illetve Bárdos Lajos: Aranyszárnyú angyal, Kodály Zoltán: Hullassatok egek, Piérre Benoit: O gloriosa virginum, Mary Lynn Lightfoot: Dona nobis pacem, C. Franck: Panis angelicus című kompozicíója, és Bach 147. kantátája.

Fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír