Zuhanyzót építenek a hajléktalanoknak a Szent Péter tér kolonnádjai alatt

Ferenc pápa – 2014. november 13., csütörtök | 14:31

November 17-én kezdődnek a zarándokok fürdőjének felújítási munkálatai a Vatikánban, melynek során kialakítanak egy olyan részt is, ahol a hajléktalanok zuhanyozhatnak. A pápai főalamizsnás kérésére néhány római plébánia is felszerelt zuhanyzókat – tájékoztat november 13-án a Vatican Insider.


„Atyám, nem mehetek el veled étterembe, hiszen büdös vagyok” – mondta Franco, egy rendezetlen szakállú, cserzett bőrű szárd hajléktalan a pápai főalamizsnásnak. Egy októberi napon ugyanis Konrad Krajewski érsek vacsorára hívta, hogy megünnepeljék a születésnapját.

Krajewski érsek megértette, milyen fontos ez a probléma, és azonnal intézkedett is. A zarándokok fürdőjében – amely a Szent Péter tér kolonnádjai alatt található – három zuhanyzót alakítanak ki a bazilika körül élő hajléktalanok számára.

A lengyel származású Krajewski, akit egyszerűen csak Corrado atyának szólít mindenki, már évek óta rendszeresen visz ennivalót a hajléktalanoknak. Ferenc pápa éppen ezért választotta őt erre a feladatra, a főalamizsnás szerepére. Az a dolga, hogy élelmet és kisebb anyagi segítséget vigyen a rászorulóknak. Ő maga így meséli el azt az októberi napot, amikor a zuhanyzó ötlete megszületett: „Kijöttem a Santo Spirito-templomból, ahol gyóntatni szoktam. A Via della Conciliazionén összetalálkoztam Francóval, egy hajléktalannal. Elmondta, hogy aznap lett ötvenéves, és tíz éve él az utcán.” Az érsek meghívta vacsorára egy étterembe, de Franco azt válaszolta, nem mehet, mert büdös. „Mégis elvittem. Egy kínai étterembe mentünk. Vacsora közben elmagyarázta nekem, hogy a hajléktalanok Rómában mindig találnak maguknak valami ennivalót. Amire viszont valóban szükségük lenne, az a fürdési lehetőség.”


Rómában a Caritas és a Szent Egyed közösség működtet ingyenkonyhákat, és sok plébánia ad enni a hajléktalanoknak. Vannak olyan helyek is, ahol zuhanyozni lehet, de Franco ezekről azt mesélte, hogy kevés van belőlük, és nagyon sokat kell sorban állni.

Krajewski érsek az azonnali cselekvés híve, nem várja meg, amíg minden szépen összeszerveződik, összegyűlik a sok pénz. „Az evangéliumban Jézus sokszor használja a »ma« szót... Ha valaki szükséget szenved, annak ma kell segíteni” – hangsúlyozza. Elment sok római plébániára is, megkérte a plébánosokat, hogy alakítsanak ki zuhanyzókat. Tudja, hogy nem könnyű feladat, szendvicseket készíteni egyszerűbb. Biztosította a plébánosokat arról, hogy a pápa finanszírozza a beruházásokat. A pápának pedig sokan segítenek: Andrea Bocelli alapítványa nagy összeget adott, egy szenátor pedig azt ajánlotta fel, hogy egy cég ingyen elvégzi a plébániai munkálatokat. A főalamizsnás tervei között szerepel, hogy fodrásztanulókat is bevon majd a szolgálatba, akik zuhanyzás után levágják a hajléktalanok haját, ha kérik.

A kolonnádok alatt, a bronzkaputól nem messze van a zarándokok fürdője, ami már amúgy is felújításra szorult. Bernini kolonnádja alatt van, gyönyörű helyen, ahol rengeteg turista fordul meg. Mi lesz, ha zavarja őket? „A székesegyház ezért van, hogy őrizze Krisztus testét. A szegényekben mi Jézus szenvedő testét szolgáljuk. Róma történelme során a székesegyházak környéke mindig tele volt szegényekkel” – válaszolja az érsek, aki „hajléktalan zarándokoknak” nevezi a rászorulókat.

Fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria