A görögkatolikus Nagyboldogasszony-székesegyházat ismertető kötetet mutattak be Miskolcon

Kultúra – 2024. március 21., csütörtök | 9:00

A miskolci görögkatolikus székesegyházat és a benne látható ikonokat ismertető kötetet a szerző, Terdik Szilveszter művészettörténész, az MTA-SZAGKHF Lendület Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport tagja mutatta be Miskolcon – adta hírül az egyházmegye március 15-én.

A miskolci Búza téren száztizenegy éve álló görögkatolikus templom 2011 óta székesegyház. Azóta kívül-belül látványos átalakuláson ment keresztül. Két éve a templomhajó komplett ikonográfiai programmal gazdagodott – a részletgazdag képi világban segít eligazodni A miskolci görögkatolikus Nagyboldogasszony-székesegyház című könyv.

A kötet bevezető tanulmányában az egyházközség, illetve a templom építésének történetét ismerheti meg az olvasó. A székesegyház leírása című fejezetben a szerző azokat a tárgyi emlékeket, berendezéseket, ereklyéket is részletesen bemutatja, amelyeket az utóbbi száz évben helyeztek el a templomban.

„Nem vagyunk hozzászokva magyar görögkatolikus viszonyaink között, hogy templomaink festészeti programja ilyen sok és sokrétű, igen gazdag képi elemből álljon össze. Az volt a cél, hogy ehhez a képi programhoz egyfajta vezetőt adjunk az érdeklődő hívőközösség kezébe” – mondta a könyvbemutatón a szerző, Terdik Szilveszter művészettörténész-régész.

A tavaly év végén megjelent könyvben a miskolci görögkatolikus székesegyház falain látható csaknem száz képből álló ikonsorozatot nem csak művészeti szempontból mutatja be a szerző. Az ábrázolt szentekről olyan információkat is leír, amelyek a száraz tényeken, adatokon túl teológiai buzdítást is adnak, illetve az ábrázolt szent életútjának megismerésére inspirálnak.

A kiadvány kétféle borítóval jelent meg. Az egyik, kicsit díszesebb a nyíregyházi, valamint a debreceni székesegyházat bemutató kötetekkel együtt alkot majd hármas egységet. Ezek a példányok részletes térképmellékletet is tartalmaznak, amelyen az összes parókia és görögkatolikus templom megtalálható. E térkép elkészülte is újdonság a Miskolci Egyházmegye történetében.

A Miskolci Egyházmegye centenáriumi évére készülve pályázaton elnyert forrás tette lehetővé a kiadvány megjelenését. A könyv az Emberszerető Alapítvány gondozásában jelent meg; kereskedelmi forgalomban nem, a Miskolci Egyházmegye parókiáin azonban megvásárolható.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria