Fekete Károly református püspök tartott tárlatvezetést a Görögkatolikus Múzeumban

Kultúra – 2024. április 14., vasárnap | 16:00

Liturgikus párhuzamok a görögkatolikusság és a reformátusság között címmel rendhagyó tárlatvezetést tartottak Nyíregyházán, a Görögkatolikus Múzeumban április 9-én. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke tartott előadást.

Szabó Irén múzeumigazgató köszöntőjében elmondta: az exkluzív tárlatvezetés „célja a kapunyitogatás, a Görögkatolikus Egyház kultúrájának megismertetése nemcsak a görögkatolikusokkal, hanem más felekezetekkel, nem vallásosakkal vagy épp az ide tévedő turistákkal”.

Fekete Károly református püspököt Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntötte, aki elmondta: két püspöktársával, Fekete Károllyal és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel a rendszeresen tartott találkozásokkal „az ökumené otthonát teremtették meg a cívisvárosban”; beszélgetéseik és eszmecseréik évek óta őszinte párbeszédet tesznek lehetővé a protestáns és katolikus felekezetek között.

„Az ökumené fontos eszköze a barátság.” A felekezetek közötti kapcsolódási pont a közös kultúra eszköztára, sőt „a görögkatolikus egyházi éneklési mód, a dallamok világa is sokat köszönhet a protestáns egyházi gyakorlatnak” – mondta a metropolita. Utalva az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében Esztergomban tartott konferenciára, felidézte: Fekete Károly püspök ott elhangzott előadásában rávilágított, hogy

a kenyér és az asztal teológiája is közel hozza egymáshoz a felekezeteket.

Fekete Károly azzal indította előadását, ami leginkább összekapcsol minket:

Krisztus feltámadt.”

Előadásának első részében a református püspök azokat a személyes emlékeit idézte fel – gyermekkorától, a tornyospálcai évektől kezdve, katonai, valamint a teológiai évein keresztül a jelenig, amikor havi rendszerességgel szerveznek kötetlen találkozásokat a püspökök –, amelyek a görögkatolikusokhoz, a görögkatolikussághoz, a görögkatolikus szertartásokhoz kötődnek.

Majd a teológiai kapcsolódási pontokat vette sorra. Kálvin egyik alapművére, az Institúcióra utalt (A keresztyén vallás alapvonalai – Institutio Religionis Christianae), amelyben a szerző sokszor idézi Aranyszájú Szent Jánost, Nagy Szent Bazilt és további egyházatyákat, hivatkozva rájuk. A Második helvét hitvallás nevű iratban szerepel a négy első ökumenikus zsinat hitvallása, a négy óegyházi hitvallás.

A Helvét hitvallás XI. fejezetében, a Jézus Krisztusról szóló „előterjesztés” záradékául hivatkozik a Niceai, a Konstantinápolyi, az Efezusi és a Kalkedoni Zsinat által alkotott, valamint az Athanasius neve alatt ismeretes hitvallásokra. Ezeket, valamint az Apostoli hitvallást óegyházi hitvallásoknak is nevezzük.

Forrás: reformatus.hu

Többet kellene ezeket a hitvallásokat forgatnunk, ezekkel foglalkozunk, mert

ha vennénk a bátorságot, és hitvallási alapra helyeznénk gondolatainkat, és nem előítéletek vezérelnének bennünket, az olyan alap lehetne, amely sok mindent megváltoztathatna

– hangsúlyozta Fekete Károly püspök.

Az óegyházi hitvallások Jézus Krisztus kettős természetét és a Szentháromság jelentőségét fogalmazzák meg a reformátusok számára, ám ezek a tanok szerepelnek a görögkatolikus egyházban is – mondta a püspök.

Fontos kapcsolódási pontnak nevezte, hogy a lelkipásztorok, a papok házasságot köthetnek, hogy családos papjai vannak mind a két felekezetnek. Ezek a családok gerincoszlopai mindkét egyháznak; a családban való gondolkodás a példaadást és a lelkipásztori utánpótlást is segíti.

Fekete Károly püspök kitért a két szín alatti áldozás és az úrvacsora párhuzamaira is. Kálvin szavai szerint: „az úr asztala titokzatos egyesülés, közösség Jézus Krisztussal (Unio mystica cum Christo), vagyis kimondja, hogy ez egy titok, egy bensőséges cselekedet. Az igazi változás bennem munkálkodik, gyógyít, tisztít, bennem indít el változást.”

A múzeumban fellelhető kelyhek közül sokat akár református templomban is lehetne használni – tette hozzá a református főpásztor. „A mi vidékünkön a görögkatolikusság és reformátusság sok-sok elnyomást szenvedett, a hívek küzdelmek között éltek: etnikai, fejedelmi, felekezeti harcok között, de az ónedények összekötötték őket.

Az Isten igényessége sosem az anyagi értékben mutatkozik meg, hanem azoknak a szívében, aki használják ezeket a liturgikus eszközöket – milyen módon használják azokat.”

A kiállítótérben található, a liturgikus szövegek első fordításainak nyomait őrző könyvek előtt Fekete Károly püspök az anyanyelvűség kérdéseit érintette. Beszélt a népénekekről, a kereszt megjelenéséről és az ikonokról, ezek megítéléséről, hátteréről is.

A tárlatvezetés végén kérdésekre és megjegyzések tételére is volt lehetősége a megjelent több mint hetven érdeklődőnek.

Az exkluzív tárlatvezetések és a Görögkatolikus Múzeum egyéb kulturális rendezvényei folytatódnak.

Szerző: P.Tóth Nóra; Vándor Ilka Borbála

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria