Hála legyen! címmel kiállítás nyílt Vácon, az Ars Sacra Fesztivál keretében

Kultúra – 2023. szeptember 20., szerda | 15:09

Szeptember 16-án kezdetét vette az Ars Sacra Fesztivál Vácon is. Az országos rendezvénysorozat keretében magas színvonalú, műfajilag sokszínű művészeti alkotások és produkciók láthatók és hallhatók szeptember 24-ig. A váci megnyitón beszédet mondott Matkovich Ilona polgármester, valamint Marton Zsolt váci megyéspüspök, akik megnyitották a Hála legyen! című kiállítást is.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében szombat délután Vác főterén került sor a Hála legyen…! – A hála a történelem és a művészet tükrében című szabadtéri időszaki kiállítás megnyitójára. A kiállítást Matkovich Ilona, Vác város polgármestere és Marton Zsolt váci megyéspüspök nyitotta meg.

„Köszöntöm a jelenlévőket, köztük különösen azokat, akik az Ars Sacra Fesztivál városi programjait idén és az elmúlt években kezdeményezték, és lehetővé tették, hogy ez a keresztény kulturális program megvalósuljon” – kezdte köszöntőjét Marton Zsolt püspök, aki beszélt arról is, hogy az Ars Sacra Fesztivál ötlete még 2007-ben született meg a budapesti városmisszió előkészítése során. A rendezvénysorozat, melynek célja a Katolikus Egyház értékeinek bemutatása, mára egy olyan országos kulturális fesztivállá nőtte ki magát, amely több száz helyszínt ölel fel, számtalan kulturális programot kínálva.

Az ars sacra jelentése szent művészet – magyarázta a püspök. „A hívő ember évszázadokon keresztül a műalkotások által Istenbe vetett hitéről tett tanúságot. Isten dicsőségét örökítette meg a magasba törő templomokkal, a gyönyörű festményekkel, szobrokkal, oltárképekkel és természetesen a zenével is. Minden, ami Isten dicsőségét zengi, szakrális, azaz szent.”

A főpásztor örömét fejezte ki, hogy az idei fesztivál során a Váci Egyházmegye is új színfoltot tud adni a városnak és az ide látogató turistáknak, a héten ugyanis újra megnyitotta kapuit a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény, mely különféle kiállításokkal és programokkal várja az érdeklődőket.

A 18. századi egykori nagypréposti palota épülete egyedülállóan gazdag barokk-rokokó belső díszítőfestésével és változatos hangulatú tereivel önmagában is különleges esztétikai élményt nyújt. A megújult térben az érdeklődők Örökség címmel tekinthetik meg a múzeum új kiállítását, mely arra tesz kísérletet, hogy a gyűjtemény kincseiből kevéssé ismert tárgyakat mutasson meg.

Számos nagyvonalú mecénás püspököt, kiemelkedő humanistát ismerhettek meg a látogatók az elmúlt évek tematikus kiállításai során, ezúttal azonban egyetlen kiemelt személyiség helyett a teljes örökséggel, azaz a gyűjtemény számos tárgycsoportjából született válogatással szeretnék az egyes püspökök, prépostok munkásságát közelebb hozni a látogatók számára.

Mária szent neve címmel időszaki kiállítás is nyílt, melyet az Ars Sacra keresztény fesztivál keretében szeptember 16. és 24. között, a fesztivált követően pedig november 12-ig tekinthetnek meg. A tárlat a helyi hagyományokra, a hétkápolnai búcsú megünneplésére épít, bemutatva a Mária-tisztelet elterjedését különleges ikonográfiájú Madonna-festmények segítségével.

A kiállítást Zellei Boglárka Éva Ösvény című fotósorozatának képei szövik át, a személyes istenkeresés és zarándoklat témája mentén haladva.

A gyűjtemény, mely keddtől péntekig látogatható 11 és 16 óra között, több előadásnak, workshopnak is helyet ad majd.

Október 6-án, pénteken Terdik Szilveszter művészettörténész, muzeológus tart előadást Ábrázolások nyomában – Különleges ikonográfiájú Mária-képek címmel. Október 27-én, pénteken Zomborka Márta etnográfus, muzeológus lesz a gyűjtemény vendége, hogy Mária-ünnepek – Mária-tisztelet címmel az egyházi év kiemelt Mária-ünnepeinek eredetéről és tiszteletéről beszéljen. November 10-én, pénteken pedig Dományi Virág művészettörténész beszél „madaras szobákról”, azaz olyan különleges terekről az újkori Magyar Királyság területéről, melyek egzotikus tájakat mutatnak be.

Szeptember 18-án Fénytengelyre építve címmel az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Szent Miklós téri épületében nyílt kiállítás, mely október 20-ig várja az érdeklődőket. A látogatók Csete György építész (1937–2016), a nemzet művésze és Csete Ildikó (1940–2018) Magyar Örökség díjas textilművész hagyatékának tárgyait és dokumentumait tekinthetik meg. A művész házaspár munkásságában meghatározó szervező elem a fény, a transzcendens jelenléte. Művészeti hagyatékuk tárgyai és dokumentumai ezt támasztják alá.

Az Ars Sacra Fesztivál szeptember 16-i váci megnyitóján Marton Zsolt püspök és Matkovich Ilona polgármester asszony elsőként helyezték el üzeneteiket a főtéri harangjáték pavilonnál álló hálafára, ahová a továbbiakban bárki felfüggesztheti hálaadó üzenetét.

„Öröm számomra, hogy az idei váci Ars Sacra fókuszában a hála áll” – mondta a püspök, aki az alábbi hálaadást jegyezte fel: „Hálát adok, mert Egyházunk ezer éve hirdetheti Krisztus szeretetét Vácon. Köszönöm, hogy a váciak viszonozzák ezt a szeretetet. Marton Zsolt váci püspök”.

Majd a háláról mint az öröm forrásáról beszélt. „A hála mindig az öröm forrása, mert segít meglátni, hogy mennyire gazdagok vagyunk, és segít elfeledkezni a hiányosságokról; segít megérteni, hogy a magunk erejéből kevesek vagyunk megtenni bármit is, és segít rácsodálkozni arra, hogy mennyit kapunk a másik embertől, a családunktól, a közösségünktől, a munkatársainktól, a mennyei Atyától.”

A Hála legyen…! című szabadtéri időszaki kiállítás november 26-ig tekinthető meg Vác főterén.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria