Megújult a szombathelyi püspöki palota dísztermének déli oldalfala

Kultúra – 2024. március 21., csütörtök | 9:49

Tarr György és Pintér Attila restaurátorok munkájának köszönhetően a déli fal is megújult a szombathelyi püspöki palota dísztermében. A Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont szeretettel hív mindenkit, hogy a díszterem megtekintésével bepillantást nyerjenek Franz Anton Maulbertsch művészetébe és szombathelyi munkásságába.

2023 októbere óta dolgoztak a szakemberek azon, hogy visszanyerje régi szépségét a püspöki palota dísztermének ezen oldala.

Az esőzés és egyéb vizesedés okozta károkat, korábbi művészi beavatkozások hibáit javították, elpusztult részleteket rekonstruáltak, és az eredeti színeket is visszaállították.

Pintér Attila munkája nyomán megújult az ókori Savaria alapítását bemutató falkép, így mind a négy, Szombathely ókori történelméhez köthető kép visszanyerte eredeti szépségét.

A tervek szerint a keleti oldal felújításával idén nyárra, a termet festő művész, Franz Anton Maulbertsch születésének 300. évfordulójára befejeződik a díszterem több éven át tartó helyreállítása.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria