Rendhagyó jubileumi programsorozattal készül a Magyar Katolikus Rádió

Kultúra – 2024. április 11., csütörtök | 13:48

Idén ünnepli 20. születésnapját a Magyar Katolikus Rádió. A jubileum kapcsán Radetzky Andrással, a médium vezérigazgató-helyettesével készült interjú, aki jelen volt az útkeresés nehézségeinél, valamint a megújulás és a növekedés minden mozzanatánál. Az alábbiakban ebből a beszélgetésből közlünk részleteket.

– (...) Hogyan jellemezné az elmúlt húsz esztendőt a rádió történetében?

– 2011 márciusában kaptam a megtisztelő felkérést a rádió szakmai vezetésére, egyben pedig egy új műsorszóró hálózat kiépítésére. Vitathatatlan: komoly akadályokon keresztül vezetett a mögöttünk álló két évtizednyi út, mely során megteremtettük az alapokat, és kialakítottuk a rádió mai működési feltételeit, keretrendszerét. A kihívásokkal teli időszakokban is töretlenül hittünk abban, hogy az áldozatos munka meghozza gyümölcsét. Örömmel állíthatjuk, hogy ez így is történt. Az utóbbi években számos elnyert médiapályázat révén új sorozatok, hangjátékok, zenefelvételek készülnek, új kiadványok sora jelenik meg; kapcsolataink újrarendeződtek, ismét bővülnek; új ötletek, új műsorok születnek.

A Magyar Katolikus Rádió jelenleg is használt, huszonnégy frekvenciából álló hálózata mára már mintegy négymillió emberhez juttatja el a rádió műsorát, mobiltelefonos alkalmazásunkon keresztül pedig időben és térben is korlátlanul hozzáférhető.

– Mivel készül a Magyar Katolikus Rádió a húszéves jubileumára?

– (...) igyekszünk méltóképpen megünnepelni a rádió születésnapját. Többek között jubileumi kisfilmmel és az elmúlt húsz esztendőt bemutató kiadvánnyal készülünk. Az utóbbit könyv formájában is kiadjuk, kézzelfogható, maradandó emléket hagyva az utókor számára. Izgalmas eseményekből sem lesz hiány.

Május 8-án mindenki előtt megnyitjuk a rádió székházát, ugyanis nagyszabású nyílt napot szervezünk: színes programokkal, ajándékokkal, koncertekkel, élő közvetítéssel és stúdiólátogatással várjuk az érdeklődőket.

Május 20-án pedig, a Szentlélek eljövetelének ünnepén, pünkösdkor a bodajki Segítő Szűz Mária-kegytemplomban, a jubileumi nagyrendezvényünkön ünnepelhetünk együtt. A jubileum évében emellett igyekszünk aktívabban kommunikálni az egyes felületeinken, erősíteni jelenlétünket például a közösségi médiában, ahol kvízjátékkal és múltidéző fotóarchívum bemutatásával készülünk, továbbá a rádió 20. születésnapja alkalmából munkatársaink, hallgatóink és partnereink jókívánságait is megosztjuk, rövid videósorozat formájában.

– (...) Mik a tervek a jövőre nézve a Magyar Katolikus Rádió életében?

– Az emberek médiafogyasztási szokásai, a rendelkezésünkre álló eszközök és technikai feltételek napról napra változnak – ahogy a világunk is folyamatosan változik körülöttünk. A Magyar Katolikus Rádió biztos pont szeretne lenni mindenki életében. Igyekszünk alkalmazkodni a körülményekhez, és időről időre megújulni. A hagyományos, földfelszíni terjesztés mellett folyamatosan fejlesztjük az új média adta lehetőségeknek megfelelő műsorterjesztés technikai hátterét. Célunk, hogy 2025-re a Katolikus Rádió összes frekvenciája az ország bármely területén egyetlen, osztatlan 24 órás örömhírt tudjon sugározni.

Van, ami nem változik az idők folyamán, teljen el 15, 20 vagy akár 100 év: ugyanazzal a lelkesedéssel és Istenbe vetett hittel szolgáljuk a hallgatóságot, mint amikor a rádió megkezdte működését húsz évvel ezelőtt, azon a bizonyos májusi napon, 2004 pünkösdjén.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria